De titel zegt het al, dit is een Marokkaans recept. Weliswaar is het anders gemaakt zoals het in het kookboek staat beschreven, maar dat maakt niets uit want het is een heerlijk en simpel recept om te maken.
Ik heb het gegeten als een lunchgerecht met wat glutenvrij brood, maar je kunt dit ook samen met aardappelen of rijst en groenten eten. Het gerecht is licht pittig van smaak.
Mocht je wat overhouden, dan kan je het de volgende dag gewoon opwarmen in de koekenpan met 1 eetlepel water.
voor 4 personen
Ingrediënten:
300 gram rundergehakt
1 ui, grof gesnipperd
500 gram tomaten, in blokjes gesneden
4 eieren
1 glutenvrije broodkruimels of glutenvrij paneermeel
1 plantje verse peterselie, fijn gesnipperd
1 plantje verse koriander, grof gesnipperd
1 theelepeltje gemalen kaneel
2 theelepeltjes suiker
1 theelepeltje ras el hamout (te koop bij de Turkse winkel)
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie om in te bakken
1 eetlepel boter
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Verder nog nodig: braadpan of hapjespan, staafmixer of keukenmachine, kom/schaal, 2 borden
Bereiding:
Doe het gehakt samen met de broodkruimels, peterselie, ei, kaneel, zout en peper in een kom en meng alles goed door elkaar.
Maak er middelgrote gehaktballetjes van en leg ze even op een bord.
Verhit in een braadpan of hapjespan de olie en bak hierin de gehaktballetjes.
Zodra ze los komen van de bodem en de gehaktballetjes aan de buitenkant bruin, schep je ze voorzichtig uit de pan op een schoon bord en zet het even apart.
Doe nog wat olie in de braadpan en roerbak hierin de ui tot ze glazig beginnen te worden.
Pureer met de staafmixer alle ui.
Voeg de tomatenblokjes bij de gepureerde ui en doe de boter erbij.
Roer alles goed door elkaar en voeg dan de suiker, ras el hamout en twee derde van de gehakte koriander.
Roer alles weer eens goed door elkaar en voeg de gehaktballetjes erbij.
Breng alles aan de kook en zodra het begint te pruttelen zet je het vuur laag.
Doe de deksel op de pan en laat het zo 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
Draai de gehaktballetjes halverwege even om (om te voorkomen dat ze aanbranden).
Na 20 minuten breek je verdeel in de pan 4 eieren.
Doe de deksel er weer op en laat het zo nog eens 5 minuten zachtjes doorpruttelen.
Na 5 minuten zijn de eieren gaar en zet je het vuur uit.
Serveer direct met glutenvrije broodjes of gewoon met een glutenvrij boterham.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl
Lekker, met die aromatische kruiden.