Mangotaart

Ik had verleden week een mangotaart gemaakt, maar die was me niet helemaal naar mijn zin. Daarom heb ik even zitten denken hoe ik hem wel wilde hebben en daar is dit recept uitgekomen. Er zit 1½ mango in de taart verwerkt. De bodem is gemaakt van een suikerdeeg en verder zit er ook nog cakedeeg in de taart. Er zit nog meer in, maar dan moet je maar even bij het recept kijken. Het is wel een bewerkelijke taart qua tijd. De mangomoes (klik) kan je het beste een dag van te voren maken en het suikerdeeg trouwens ook. Daar spaar je tijd mee uit. Het suikerdeeg (klik) bak je eerst weer blind (zie voor uitleg bij  uitleg kook- en baktermen (klik) wat blind bakken is). Als dat gebeurd is, dan maak je de taart af met de vulling en de rest (zie het recept). Als de taart klaar en afgekoeld is, zet je hem nog voor paar uur in de koelkast. De reden hiervoor is dat de mangomoes moet stollen en dat gaat sneller als je hem de koelkast zet. Je kunt de taart dan ook veel makkelijker in punten snijden. Wil je hem wel direct aansnijden, dan loop de mangomoes eruit en dat is niet de bedoeling. Serveer de taart eventueel met wat slagroom. De taart smaakt trouwens warm en koud erg lekker.

voor 1 klein taartje

Ingrediënten:
½ mango, geschild en in repen gesneden
1-2 eetlepels soja-vanillevla
stukjes kokos, met de fijnschiller dunne reepjes snijden
mangomoes (klik)

Taartbodem (suikerdeeg):
150 gram bloem*
100 gram poedersuiker
100 gram niet te koude boter, in blokjes
2 eieren op kamertemperatuur
snufje zout

Cakebeslag:
50 gram zelfrijzend bakmeel*
50 gram boter
50 gram suiker
1 ei

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd suikerdeeg: 1 uur
Eerste keer blind suikerdeeg bakken: 20 minuten
Tweede keer suikerdeeg bakken: 10 minuten
Bereidingstijd (afbakken met vulling): 60-70 minuten
Verder nog nodig: taartvorm van 24 cm
Verwarm de oven voor: op 180 graden

Bereiding:
Maak het suikerdeeg (klik) en laat dit afkoelen in de koelkast.
Maak de mangomoes of als je hem een dag van te voren hebt gemaakt, haal hem uit de koelkast.
Als je hem nog moet maken, laat hem dan afkoelen.
Maak het cakebeslag (alle ingrediënten door elkaar roeren).
Vet de taartvorm in met boter en leg op de bodem een stuk bakpapier.
Druk het suikerdeeg in de taartvorm.
Zorg dat het deeg helemaal tot de rand zit.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de taart en breng hierop een steunvulling (b.v. droge bonen of porseleinen bakerwten) aan.
Bak de deegbodem 20 minuten.
Haal hem dan uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier.
Bak de bodem nog eens 10 minuten.
Haal de bodem uit de oven en vul hem met 1-2 eetlepels soja-vanillevla.
Strijk dit met een lepel over de hele bodem heen.
Schep dan de mangomoes op de soja-vanillevla.
Giet dan het cakebeslag op de mangomoes en strijk het met een mes egaal over de moes heen.
Leg op de bovenkant de mangorepen, druk ze ietsjes in het cakebeslag.
Leg hier en daar paar kokosreepjes, druk dat ook ietsjes in het cakebeslag.
Bak de taart voor de eerste 20 minuten op 200 graden en voor de laatste 40-50 minuten op 180 graden.
Controleer of de taart gaar is met een satéstokje (schoon eruit wil zeggen dat het gaar is)
Haal de taart uit de oven en laat hem goed afkoelen.
Zet hem dan voor paar uur in de koelkast.
De taart is klaar als de mangomoes is gestold, dat is nadat hij paar uur in de koelkast heeft gestaan.
Serveer hem zo of met wat slagroom.
Bron: eigen recept

* het betreft hier glutenvrije bloem en glutenvrij meel

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.