Loempia met bladerdeeg

We zijn bezig om de vriezer leeg te eten. Nu bleek dat ik heel wat glutenvrije DS-bladerdeeg in bezit had. Op zicht zijn er heel veel variaties te bedenken met bladerdeeg. Ik heb gekozen om een loempia te maken met bladerdeeg. In het oorspronkelijk recept werden de loempia’s gefrituurd, maar omdat bladerdeeg toch al heel erg vet is heb ik gekozen om het gewoon in de oven te bakken. Dat is gelukt en dan bedoel ik eigenlijk meer van dat het qua smaak goed gelukt is. Het smaakt net zoals een loempia die in olie is gebakken. Hij is misschien ietsje minder knapperig. Wij vonden de loempia erg lekker. Uiteraard kunnen jullie als jullie van de loempia mini loempiaatjes maken ze gewoon in olie frituren (totdat ze goudkleurig zijn en dan goed laten uitlekken op keukenpapier). Serveer de loempia (of loempiaatjes) met chilisaus (klik).

Ik heb trouwens de loempia vegetarisch gemaakt, maar mocht je het met vlees willen eten voeg dan iets van 150 gram stukjes kippen- of kalkoenvlees erbij. Eventueel gemarineerd met een theelepeltje sambal. Door het groentemengsel schepen en dit vervolgens op het bladerdeeg scheppen en dan volgens het recept weer afmaken.

Ingrediënten:
1 dikke plak glutenvrij DS-bladerdeeg, uitgerold tot een grote plak
2 stengels bleekselderij, in reepjes gesneden
200 gram bamboereepjes, uitgelekt
1 rode chilipeper, fijngesneden
1 knoflookteentje, fijngesneden
2 wortels, in reepjes gesneden
150 gram taugé
1 theelepel chilisaus
olie om in te wokken
1 ei, gesplitst om de randen in te smeren (mocht je geen ei kunnen gebruiken, gebruik dan gewoon wat water)

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd wok: ongeveer 4-5 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Bereidingstijd oven: ongeveer 45 minuten
Verder nog nodig: wok, kom/schaal, deegroller, bakplaat met bakpapier
Oven voorverwarmen:
180 graden

Bereiding:
Verhit de wok en doe wat olie in de wok.
Voeg de knoflook, chilipeper en roerbak dit voor 30 seconden.
Schep de bamboescheuten, wortels, bleekselderij en taugé erdoor en roerbak de groenten in 3-4 minuten zacht.
Roer de chilisaus erdoor, schep alles over in een kom/schaal en laat het voor 30 minuten afkoelen.
Rol ondertussen de dikke plak glutenvrije bladerdeeg van DS uit tot een grote plak met een deegroller tussen 2 stukken bakpapier.
Schep het afgekoelde groentemengsel op het bladerdeeg en smeer de randen in met eiwit (of water als je geen ei kan gebruiken).
Vouw de zijkanten dicht.
Smeer de loempia in met het opgeklopte eigeel.
Leg het bakpapier met de loempia op de bakplaat en schuif deze in de voorverwarmde oven en bak dit volgens de gebruiksaanwijzing van het bladerdeeg.
Haal de loempia uit de oven en laat het paar minuten staan.
Snijd de loempia in grote stukken en serveer het met chilisaus.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Loempia met bladerdeeg

  1. Ik heb dit recept met taugé ,lente-ui ,kip , omelet en zoete chilisaus gemaakt en bladerdeeg van Le Poole.
    In de voorverwarmde oven van 180 graden en na 10 min. ……geweldig lekker….een aanrader voor velen die van loempia houden!!!!

    1. Ik heb een grote lap DS-bladerdeeg uitgerold zover als het kon. Daar heb ik het groentemengsel opgedaan en dichtgevouwen. Hoeveel loempia’s je uit één vel bladerdeeg kan halen is afhankelijk hoe klein of groot je ze wilt hebben. Ik zou het dus niet weten hoeveel loempia’s je uit 1 vel kan halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.