Limoncello roomijs is een overheerlijke ijsrecept. Het is simpel om te maken en veel te snel opgegeten.
De citroenaroma van dr.Oetker kan je tegenwoordig gewoon bij sommige supermarkten kopen. De lactosevrije, ongeklopte slagroom is van het merk Züger en dit is te koop bij Ekoplaza.
De gecondenseerde kokosmelk is online te koop bij diverse supermarkten.
Wij scheppen het ijs altijd over in potjes van 200 ml. Dit is een handige maat om in je handen vast te houden. Voor mij is deze maat groot genoeg. Mijn man zou rustig 1 liter kunnen opeten, maar hij is dan ook een echte ‘ijsmonster’.
Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.
voor 6 potjes van 200 ml of 1 liter
Ingrediënten:
400 ml ongeklopte lactosevrije slagroom (het merk Züger is lactosevrij en is te koop bij reformzaken)
232 ml gecondenseerde kokosmelk
100 ml limoncello
1 theelepel citroenrasp
1 eetlepel citroenaroma (Ik heb het merk dr. Oetker gebruikt.)
citroensap van een verse, halve citroen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Verder nog nodig: 6 glazen schaaltjes met deksels van 200 ml of een schaal met deksel van plusminus 1 liter, grote beslagkom, handmixer
Bereiding:
Doe alle ingrediënten, behalve de limoncello en het citroensap en klop alles op totdat het dikker is geworden.
Voeg nu de limoncello en de citroensap erbij en ga verder met het opkloppen van de slagroom/gecondenseerde kokosmelk.
Het mengsel is klaar als er pieken aan de klopper blijft hangen.
Verdeel het ijs over de kleine schaaltjes of schep alles over in een grote schaal.
Sluit de deksel en zet het mengsel in de vriezer.
Het beste is dat je het ijs hard laat worden door het minstens 1 nacht in de vriezer te laten staan.
Berekening ijs als je minder of meer wilt maken:
Ik heb van het basisrecept 175 gram gecondenseerde melk gedeeld met 300 ml ongeklopte slagroom. Uitkomst: 175/300=0,58.
Als voorbeeld dit recept: 400 ml ongeklopte slagroom (dit zijn 2 bekertjes van 200 ml), dan heb je 232 gram gecondenseerder melk nodig: 400*0,58=232 gram.
Stel dat je minder ijs wilt maken: bij 200 ml ongeklopte slagroom heb je (200*0,58) 116 gram gecondenseerde melk nodig.
Ander voorbeeld: bij 600 ml ongeklopte slagroom heb je (600*0,58) 348 gram gecondenseerde melk nodig.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl