Lahmacun

Dit is een Turks recept. Dit is een bodem met een dun laagje gehakt. Ik heb dit recept wel ietsje aangepast. Het is een makkelijk recept om te maken en door de rode pepervlokken is het ietsje pittig. De sumac (voor uitleg wat dit is,  zie mijn uitleg ingrediënten) smaakt het ietsje zuur. De combinatie van rode pepervlokken, munt, sumac, peterselie en citroensap is trouwens een aparte smaak, maar het smaakt verrukkelijk. Als je er schijfjes van ongeveer 6-10 cm groot maakt, dan kan je ze ook nog als snacks serveren op bijvoorbeeld speciale gelegenheden.

voor 2-4 personen

Ingrediënten deeg:
350 gram broodmeel*
150 ml lauwwarm water
½ eetlepel droge gist
½ theelepel zout
½ theelepel suiker

Ingrediënten vleesvulling:
250 gram rundergehakt
1 grote ui, gesnipperd
1 eetlepel olie
1 eetlepel boter
1-2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel suiker
1-2 theelepeltje rode pepervlokken
1 theelepel gedroogde munt
1-2 theelepeltje sumac (te koop bij Turkse toko’s)
1 bosje vers gehakte peterselie
1 citroen, doormidden gesneden
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Voorbereidingstijd gist: 15 minuten
Bereidingstijd deeg: 1 uur rust en rijstijd.
Bereidingstijd: 15-20 minuten
Verder nog nodig: bakplaat en bakpapier, kommetje voor de gist, 2 schalen voor het deeg en vulling
Oven voorverwarmen: 220 graden

Bereiding deeg:
Meng in een kommetje de gist en suiker met de helft van het lauwwarme water.
Zet dit 15 minuten weg om de gist te laten schuimen.
Pak een grotere schaal en zeef het meel en zout en maak een kuiltje in het midden en voeg de schuimige gist en voeg de rest van het lauwwarme water toe.
Kneed met uw handen een deeg en voeg zo nodig extra lauwwarm water toe.
Maak van de grote bal deeg, paar kleinere deegballen en voeg paar druppels olie toe en rol het deeg erdoor.
Dek het deeg af met een vochtige doek en zet het apart voor 1 uur op een warme plek neer.

Bereiding vulling:
Snipper het ui en perst de knoflook uit.
Verhit in een koekenpan de olie en boter en voeg daar de ui en knoflook bij.
Bak de ui en knoflook totdat ze zacht en goudgeel zijn.
Laat het afkoelen.
Pak een kom en doe daar het gehakt samen met de rode pepervlokken, suiker, munt en als laatste de ui en knoflook toe.
Kneed alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Zet tot gebruik (als de rijstijd van het deeg nog niet voorbij is) afgedekt in de koelkast.

Bereiding Lahmacun:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Strooi wat bloem op een werkblad en rol de deegballen uit tot platte schijven.
Pak een bakplaat en leg er een stuk bakpapier op en smeer deze dun in met wat olie.
Leg de platte schijven op het bakpapier en smeer er een dun laagje vleesmengsel op.
Bak de lahmacun in ongeveer 15-20 minuten tot het vlees goed gaar is.
Als de lahmacun klaar zijn, bestrooi ze dan met wat sumac en gehakte peterselie en besprenkelt het eventueel met wat citroensap.
Rol de lahmacun op of eet hem als een pizza.
Bron: aangepast recept

* het betreft hier glutenvrij meel

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Lahmacun

  1. Owww zo lekker! We halen ze wel eens bij de Turk, maar dan kan Firyel nooit mee eten. Ga dit zeker binnenkort uitproberen zodat zij ook mee kan eten dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.