Lactosevrije yoghurt maken

Lactosevrije yoghurt maken is eigenlijk heel erg makkelijk om zelf te maken. Je moet wel op tijd beginnen, want het duurt 24 uur voordat deze yoghurt klaar is.
Ik gebruik trouwens gewone yoghurt als starter, dus met lactose er in. In 24 uur wordt alle lactose zo goed als opgegeten.
De lactosevrije yoghurt smaakt wel minder zuur dan normaal, maar dat vind ik niet zo erg. Ik vind hem eigenlijk nog veel lekkerder smaken dan de lactosevrije yoghurt die je in de winkel koopt.

Voor de mensen die geen lactosevrije yoghurt willen, maar wel yoghurt willen maken dan kan je dit recept precies zo maken met een verschil. Dat is dat de yoghurt maar 8-10 uur hoeft te staan. Dan is de yoghurt niet lactosevrij, maar je hebt wel heerlijke eigengemaakte yoghurt zonder toegevoegde suiker. In sommige (lactosevrije) yoghurt is suiker toegevoegd. Waarom eigenlijk?

Uitleg foto: links beneden is de melk afgekoeld tot 46 graden, linksboven is de pan ingepakt in de hooimadam , middenboven is de yoghurt (best dik al) klaar, rechtsboven laat ik de yoghurt uitlekken, rechtsmidden zie je de uitgelekte wei en rechtsonder de uitgelekte yoghurt.

voor ongeveer 750 ml

Ingrediënten:
2 liter (lactosevrije) melk (ik heb de lactosevrije halfvolle melk van Arla gebruikt) of gewone volle melk
2 flinke eetlepels volle yoghurt met levende cultuur (ik heb Pur Natuur Bio van AH gebruikt)

Voorbereidingstijd: 1 minuten
Bereidingstijd: 24 uur
Verder nog nodig: pan of slowcooker of Instant pot/hogedrukpan, voedselthermometer, hooimadam of hooikist of een dikke badlaken

Bereiding instant pot / hogedrukpan:
Doe de melk in de pan en sluit de deksel.
Zet het ventiel of “seal”
Druk op het knopje “yogh” en dan direct op het knopje “adjust” knop.
Op het schermpje zie je nu “boil” staan.
De melk wordt nu gekookt tot ongeveer 83 graden.
Controleer dit met een voedselthermometer.
Zet de binnenpan nu in een bak met koud water en laat de melk afkoelen tot 46 graden.
Meet dit ook op, want het mag nog niet kouder worden.
Als het 46 graden is, dan voeg je 2 flinke eetlepels yoghurt toe.
Roer dit goed door elkaar.
Droog de binnenpan even af en zet hem terug in de instant pot.
Draai de deksel er weer op, maar het ventiel hoeft niet afgesloten te worden.
Zet de instant pot uit en druk dan weer op het knopje “yogh” en zet met de “+”knopje de tijd op 24 uur.
Minder mag ook, maar wil je hem echt lactosevrij hebben dan is 24 uur laten staan echt nodig.
Dan is alle lactase opgegeten.
Ik laat de yoghurt uitlekken, zodat het een dikke yoghurt wordt.

Bereiding slow cooker of een gewone pan met deksel:
Dit gaat bijna hetzelfde als de instant pot, met het enige verschil dat als de melk is afgekoeld tot 46 graden en de yoghurt is toegevoegd en goed door elkaar geroerd is de slow cooker of de gewone pan wordt ingepakt in een hooimadam.
Mocht je een hooikist hebben, dan zou je in plaats van een hooimadam ook dit kunnen gebruiken.
Of als je beiden niet hebt, een dikke badlaken.
Als hij maar goed is ingepakt.
Alles 24 uur ingepakt laten staan.

Dus wat doe je: Je brengt de melk aan de kook tot ongeveer 86 graden en laat dan de melk afkoelen tot 46 graden.
Voeg 2 volle eetlepels volle yoghurt toe en roer dit goed door elkaar en pak de slow cookerpan of de gewone pan goed in en laat het 24 uur staan. Of 8-10 uur als de yoghurt niet lactosevrij hoeft te zijn.
Ik laat de yoghurt uitlekken, zodat het een dikke yoghurt wordt.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Lactosevrije yoghurt maken

    1. Hallo Saïda,
      Als de yoghurt klaar is, dan kan dat net zolang bewaard worden als de yoghurt die je in de winkel koopt. Bewaren in de koelkast natuurlijk.
      Gr. Renske

    2. Dankjewel hoor! Ik maakte hem met de crockpot, je kan hem op de joghurt stand maar tot 12u zetten, ik timede hem tussendoor wat bij dat ik aan de 24u kwam voor lactosevrij. Hij ziet er geslaagd uit maar wel wat “brokkelig”. Ik ga ervan uit dat hij minstens 3 weken houdbaar is in de koelkast? Super Merci voor het delen van je receptje.
      Met vriendelijke groetjes

      1. Dank je. Als je de yoghurt iets te brokkelig of te dik vindt, dan kan je dit oplossen door een klein beetje wei toe te voegen. Net zo veel totdat de yoghurt de dikte of structuur heeft, wat jij goed vindt.

        Als je het lang wilt bewaren, dan moet het wel in een pot zitten die je goed kan afsluiten. Of het 3 weken bewaard kan worden weet ik niet.
        Ik weet niet hoeveel yoghurt je gemaakt hebt, maar bij mij was het binnen een week op.
        Gr. Renske

  1. Beste, ik heb het recept voor lactosevrije yoghurt toegepast (methode: in badlakens gewikkeld). Wat kan er fout gelopen zijn? Na 24 uur kreeg ik een mengsel dat nog heel vloeibaar was. (ongeveer de dikte van gekochte chocomelk) Ik had wel de verhoudingen gedeeld door 4, omdat ik geen 2 liter melk wou weggieten. Ik gebruikte de lactosevrije melk van Colruyt.
    Alvast bedankt, Sabine

    1. Vreemd dat het niet gelukt is. Had u de melk goed verwarmd tot 83 graden?
      En misschien nog het allerbelangrijkste, had u yoghurt met natuurlijke cultuur gebruikt? Vooral dat laatste is belangrijk, zonder levende cultuur krijg je geen goede yoghurt.
      Bij 500ml melk zou ik een eetlepel yoghurt met levende cultuur gebruiken. Beter iets teveel yoghurtcultuur dan te weinig.

Laat een antwoord achter aan sabine vranckx Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.