Lactosevrije kwarktaart

Op de blog van mama’ritha las ik dat ze een kwarktaart wilde maken, maar het moest lactosevrij zijn. Ze vroeg of mensen tips hadden. Ik heb daarop gereageerd. Gisteren zat ik ineens te denken, dat ik niet alleen advies moest geven maar ook gewoon een lactosevrije kwarktaart  moest maken. Voor mij moest de taart uiteraard ook nog glutenvrij zijn. Ik heb eerst even in paar kookboeken gekeken voor een recept. De kwark kan vervangen worden door sojamelk of sojayoghurt en in mijn geval door kokosmelk. Ik vind sojamelk en sojayoghurt erg smerig. Smaken verschillen nu eenmaal. Daarom gebruik ik tegenwoordig gewoon kokosmelk. Om kokosmelk net zo stevig krijgen zoals kwark of yoghurt moet je wel even wat extra doen. Maar omdat er in dit recept eieren zit, had ik het idee dat het misschien niet nodig was om agar-agar of gelatine te gebruiken. Daarom heb ik ook geen agar-agar of gelatine gebruikt. Dit is het recept wat ik gebruikt heb. Het recept is uiteraard aangepast. Deze kwarktaart is niet eivrij. Hij smaakt lekker friszuur. Volgens mijn man komt de smaak erg dicht bij kwark. Hij moet het weten, want hij eet yoghurt en kwark. Bij mij is de taart ietsje donker uitgevallen. Ik was vergeten om er tijdig aluminiumfolie op te leggen. Ondanks dat er geen echte kwark in deze taart zit, heb ik hem toch kwarktaart genoemd. Ik zou ook niet zo snel een andere naam kunnen verzinnen. De lactosevrije kwarktaart smaakt erg lekker.

voor 1 taart

Ingrediënten:
zandtaartdeeg
350 ml kokosmelk
2 eetlepels citroenrasp
1 citroen, uitgeperst
2 theelepels vanillesuiker
100 gram basterdsuiker
25 gram bloem
1 gram agar-agar of wat gelatine (zie gebruiksaanwijzing verpakking)
mespuntje zout
2 volle eetlepels rozijnen en eventueel wat water of rum om de rozijnen in te weken (dit een uur van te voren laten weken)
3 grote eieren
1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels koud water.
poedersuiker

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 3 kwartier
Verder nog nodig: springvorm met hoge rand, bakpapier en eventueel aluminiumfolie

Bereiding met eieren:
Smeer een springvorm met hoge rand in met boter en leg op de bodem een stuk bakpapier.
Bekleed de springvorm met het zandtaartdeeg.
Roer door de kokosmelk de citroensap, citroenrasp, vanillesuiker, basterdsuiker, gezeefde bloem, zout en de geweekte rozijnen.
Vermeng de maïzena met de 2 eetlepels koud water en voeg het toe aan de kokosmelk.
Splits 2 eieren en meng de dooiers door de kokosmengsel
Klop de eiwitten stijf en schep die er als laatste luchtig door.
Vul de vorm en bestrijk de bovenzijde eventueel met het overgebleven, losgeklopte ei.
Bak de taart onder in een voorverwarmde oven van 220 graden (heteluchtoven 200 graden) in ongeveer 3 kwartier gaar en goudbruin.
Dek de vulling af met aluminiumfolie als deze te donker wordt.
Laat de taart in de vorm afkoelen en opstijven.
Hierna uit de vorm halen en met gezeefde poedersuiker bestuiven.
Bron: aangepast recept

Tip: een uurtje in de koelkast komt de smaak ten goede.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Lactosevrije kwarktaart

  1. O die ga ik binnenkort ook eens proberen. Ik heb al een paar jaar lactoseintolerantie en heb me stom genoeg nooit heel streng aan het dieet gehouden, tot ik zoveel was afgevallen van alle darmproblemen dat ik echt helemaal lactosevrij ga. Ik had het bijna opgegeven al die lekkere dingen, want op de een of andere manier is alles met slagroom en melk en kwark en yoghurt heerlijk! Heb ook al een lactosevrije brownie recept gevonden, maar die is dan wel met sojamelk.

  2. Het nadeel van kokosmelk vind ik alleen dat het zo ongezond is (heel verzadigd vet, erger dan boter). Jammer is dat, dat sojamelk zo gezond en zo vies is….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.