Kweeperenkaas

Kweeperenkaas is een recept waar je stukjes ‘kaas’ mee maakt: kleine vierkante of rechthoekige blokjes. Als het gelukt is doe je er een beetje witte basterdsuiker op en dan kan je het opeten. Of je eet het zonder de basterdsuiker, want het is zoet genoeg. Bij mij is het mislukt, maar ik heb 1 blokje kunnen gebruiken om te laten zien hoe het wel moet. De blokjes zijn normaal veel stevige dan wat je hier op de foto ziet. Je kan het dan ook niet gebruiken als jam. Ik heb nu gewoon een grote hoeveelheid kweeperenjam. Dat smaakt ook goed, daarbij is het zonde om het weg te gooien. Inmiddels heb ik het recept aangepast en ga ik binnenkort nog eens maken. Kweeperen zijn te koop bij de Turkse groenteboer en bij reformzaken.

voor ca. 900 gram of 25 blokjes

Ingrediënten:
1,3 kg kweeperen
800 gram suiker, verwarmt
witte basterdsuiker, voor het bestrooien

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: een bakplaat met bakpapier

Bereiding:
Was de kweeperen, hak ze en doe ze in een grote pan.
Schenk er water bij tot het fruit bijna onderstaat, doe het deksel op de pan en laat het fruit 45 minuten zachtjes koken, tot het zeer zacht is.
Laat het dan iets afkoelen.
Druk het mengsel boven een kom door een fijnmazige zeef of een pureezeef
Meet de puree af en schep haar in een grote pan met zware bodem.
Voeg evenveel suiker toe als het gewogen pureemengsel (dus 1,3 kilo kweeperenpuree – 1,3 kilo suiker).
Verwarm de puree zachtjes en roer tot de suiker is opgelost.
Draai het vuur hoger en laat de puree onder regelmatig roeren (met een pollepel) in 3½ of 4½ uur indikken.
De puree is pas klaar als je een lepel puree uit de pan neemt en op een schaaltje legt.
De puree moet dan gelijk opstijven, mocht dit niet het geval zijn laat het dan doorkoken totdat het wel opstijft bij de volgende lepel test.
Is het hoopje wel gestold, schenk de dikke puree in een kleine ingevette cakevorm en laat haar 24 uur verder stollen in de koelkast.
Snijd de kaas in kleine blokjes, bestuif deze met basterdsuiker of poedersuiker en bewaar ze in een afgesloten koektrommel.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.