Een kruidkoek is simpel gezegd een ontbijtkoek met extra kruiden. Vanwege de hoeveelheid honing zou je dit ook wel een honingkoek kunnen noemen. In het recept staat dat de honing verwarmd moet zijn en dat je het schuim voorzichtig moet verwijderen.
Als je de honing langzaam opwarmt op een laag vuurtje, zal je zien dat je amper schuim krijgt. De honing moet namelijk ook niet al te heet worden, want als je de eidooiers erbij gooit dan zouden deze gelijk stollen en dat is zeker niet de bedoeling. Meng het deeg wel met een mixer.
Als je het met de hand zou doen dan heb je een deeg met grote klonten er in en dat is niet aan te raden. De kruidkoek smaakt kruidig.
voor 6-8 personen
Ingrediënten:
400 gram honing
500 gram glutenvrije bloem
500 gram kokos of sojamelk (gebruik gewone melk als je geen lactoseintolerantie hebt)
2 eidooiers
11 gram droge gist
15 gram gemalen kaneel
2 mespuntjes gemalen nootmuskaat
4 mespuntjes gemalen gemberpoeder
2 mespuntjes gemalen kruidnagel
12 gram anijszaad, gekneusd
½ citroenschil, fijngehakt
Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 30-50 minuten
Verder nog nodig: (cake)bakvorm, pan, mixer, vochtig kwastje, rooster
Oven voorverwarmen: 180 graden
Bereiding:
Smeer de bakvorm in met boter en bestuif deze met wat bloem.
Zet de bakvorm even apart.
Verwarm de honing en kook het in een pan.
Schep voorzichtig het schuim ervan af.
Meng de bloem met de droge gist en de (kokos of soja)melk en alle kruiden.
Schenk de warme honing erbij en de 2 eidooiers.
Mix nu alles 5 minuten goed door elkaar, zodat je een homogene deeg krijgt.
Schenk nu het deeg in de ingesmeerde bakvorm en laat het zo 30 minuten staan op kamertemperatuur.
Smeer na 30 minuten de bovenkant van de koek met een vochtig kwastje in wat honing .
Bak de kruidkoek in 30-50 minuten in de voorverwarmde oven.
Controleer na 35-40 minuten of de koek al gaar is.
Haal de kruidkoek uit de oven en haal hem uit de bakvorm.
Laat hem op een rooster 2 uur afkoelen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl