Komkommerschijfjes in het zuur

Snackkomkommers kan je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt komen, maar je kunt voor dit recept natuurlijk ook gewoon een doodnormale komkommer gebruiken. De schijfjes zijn dan uiteraard groter dan de schijfjes van de snackkomkommers. Het recept is voor de rest hetzelfde. Op de linkerfoto zie je de schijfjes als ze net in de pot zitten en op de linkerfoto zie je de schijfjes na paar weken. Ik heb natuurazijn gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook b.v. witte wijnazijn gebruiken. Dan krijg je een iets andere smaak bij de schijfjes. Houd je niet zo van komkommerschijfjes in het zuur, maar wel van zoetzuur. Doe er dan 1 tot 2 eetlepels suiker toe. Niet direct bij de azijn maar neem een half kopje azijn en los daar de suiker in op, eventueel opgewarmd om de suiker snel te laten smelten. Dan wel eerst dit mengsel laten afkoelen. Als je de kruiden in de pot doet, dan voeg je de suiker/azijn erbij en dan volg je het recept weer.
voor ongeveer een pot van 375 ml

Ingrediënten:
500 gram (kleine snack) komkommers, in plakjes gesneden
3 blaadjes gedroogde foelie
2 jeneverbessen
1 laurierblad
paar takjes verse tijm
zout (om de komkommerschijfjes vooraf te laten weken)
azijn, zoveel als nodig is om de schijfjes onder te laten staan
6-10 peperkorrels

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Rusttijd komkommerschijfjes: minstens 12 uur
Bereidingstijd: 5 minuten
Verder nog nodig: schaal, zeef, plasticfolie, grote pot van 375 ml of groter met een goed afsluitbaar deksel

Bereiding:
Was de komkommers en snijd ze in schijfjes van ongeveer ½ cm.
Doe de schijfjes in een grote schaal en strooi er flink wat zout over.
Dek de schaal af met plasticfolie en laat het zo minstens 12 uur staan.
Na 12 uur doe je de schijfjes in een zeef en laat je het goed uitlekken.
Pak de kruiden en doe deze alvast in de grote pot met afsluitbaar deksel.
Als de schijfjes goed uitgelekt zijn schep je ze over in de pot.
Vul de pot met azijn tot de komkommerschijfjes bedekt zijn.
Sluit de pot goed af en zet het voor een maand weg in de koelkast.
Schud af en toe eens de pot.
Na 2-3 weken (of iets langer) kun je kijken of de komkommerschijfjes klaar zijn voor gebruik.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.