Komboecha of theezwam

Kennen jullie Komboecha (of kombucha)?
Komboecha is een theezwamdrankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete zwarte thee door lactobacil- en gistculturen.
Komboecha ontstaat door de inwerking van een symbiose van micro-organismen, namelijk gisten en bacteriën. Dit in de vorm van een dikke gelatine-achtige, glanzende paddenstoelvlechtwerkmembraan, die een symbiose van gistcellen met verschillende bacteriën vormt. Deze tekst komt van Wikipedia. Wil je de rest lezen, klik dan hier.

Links en midden op de foto de groene thee versie en rechts op de foto de zwarte thee versie.

Ik kocht altijd bij de reform een flesje komboecha en dat is best lekker om te drinken. Maar eigenlijk is het wel best duur om dit elke keer te kopen. Daarom had ik op internet gekeken hoe je dat zelf kunt maken.

Overigens drink ik dit niet vanwege de vele gezondheidsvoordelen die aan de komboecha worden gehangen. Want de een zegt dit en de ander zegt dat, maar ik drink het omdat ik het gewoon lekker vind.

Komboecha zelf maken, dat kan je op twee manieren doen, namelijk:

  • je krijgt of koopt van iemand een moederzwam of scoby of
  • je maakt er zelf een.

Dat laatste heb ik gedaan en het is best makkelijk omdat zelf te doen. Alleen moet je wel ruim de tijd voor nemen. Het duurt ongeveer 1-2 maanden totdat je een mooie scoby hebt opgekweekt. Het lukt altijd, want ik heb het nu twee keer gedaan en alle twee keren is het gelukt.

Wat heb je nodig om een moederzwam scoby / komboecha te maken?
Een flesje komboecha (klik) zonder smaakje, gekocht bij Ekoplaza of een andere reformzaak.
1 liter gekookt water
3 zakjes biologische zwarte thee of groene thee
70 – 100 gram suiker (Suiker wordt door de gist tijdens de fermentatie afgebroken en omgezet in zuren, vitaminen, mineralen, enzymen en kooldioxide.)
Een schenkkan van 1 liter
Verder heb je een 2 liter gesteriliseerde weckpot of een andere grote pot van 2 liter nodig, zonder deksel
Een kaasdoek en een elastiek

Werkwijze maken van een moederzwam:
Kookt het water en giet dat in de schenkkan en voeg hierbij de suiker.
Roer de suiker net zolang tot het helemaal is opgelost.
Hang nu de 3 zakjes biologische zwarte of groene thee in het water en laat het 15-20 minuten trekken (ik vergeet vaak de tijd, bij mij zitten ze vaak langer dan 15-20 minuten in het water).
Haal na 15-20 minuten de zakjes uit het water.
De thee moet afgekoeld zijn tot lauwwarm.
Als de thee lauwwarm is giet je de thee in de weckpot.
Voeg nu het flesje komboecha erbij en roer deze goed door het theemengsel met een houtenlepel of siliconelepel of plasticlepel.
Dek de weckpot af met een kaasdoek en elastiekje en zet de weckpot op een donkere plek op kamertemperatuur. Of doe net zoals ik het doe, ik heb een theedoek gebruikt en deze over de pot gedrapeerd zodat de weckpot geen daglicht krijgt. De pot staat gewoon op het aanrecht in de keuken.
Sluit de pot niet af met een deksel, want het moet ademen.
Laat de weckpot de eerste keer 14 dagen staan.
Na een tijdje zie je een lichte waas op de thee drijven. Dat is goed, want er wordt nu een scoby gemaakt.

Na paar weken ga je het volgende doen:
Kook weer 1 liter water, voeg er 70-100 gram suiker toe en los de suiker op en hang er 3 zakjes biologische zwarte of groene thee in het water, enz.
Omdat de scoby nog dun is, giet je heel voorzichtig de helft van de komboecha weg. De scoby moet natuurlijk wel in de pot blijven.
Als de nieuwe thee lauwwarm is, dan kan je deze bij de komboecha gieten.
Niet roeren, maar weer afdekken met een kaasdoek of theedoek en laat het 7-10 dagen staan.
Na paar keer zie je ook dat je scoby dikker wordt en dat er een dunne twee scoby is.
Pak nu met je schone hand de scoby en leg deze op een diep bord met wat lauwwarm water.
Verwijder de nieuwe scoby van de eerste en gooi de oude scoby weg. Dit doe je in het begin minstens 3-4 keer tot je een mooie dikke ronde scoby hebt.
Spoel de nieuwe scoby af onder een lauwwarme kraan. Je gaat verder met de nieuwe scoby. Elke keer dat je nieuwe thee maakt voor de scoby zal je zien dat er een nieuwe scoby is gemaakt.
Ook zal na een tijdje de scoby dikker worden. Dat is wat je wilt hebben.

Op een gegeven moment heb je een scoby van plusminus iets van 1 cm dik en dan is het uitgieten van de komboecha niet meer te doen. Dan moet je de scoby eerst met je schone hand uit de weckpot pakken.
Leg de scoby op een diepe bord met lauwwarm water.
Maak eerst de thee voordat je de scoby uit de pot pakt en zodra deze klaar en lauwwarm is giet je de helft van de komboecha weg en voeg je de nieuwe thee toe.
Pak de scoby en laat hem in de weckpot glijden en dek deze weer af met een kaasdoek of theedoek.
Laat de komboecha nu 7 tot 10 dagen staan.
De komboecha ruikt als hij klaar is voor gebruik, licht zurig.
Proef de komboecha en vind je hem goed smaken, dan is de scoby die je zelf hebt opgekweekt klaar voor gebruik.

De volgende keer doe je het als volgt:
Kook 1 liter water, voeg hier 70-100 gram suiker toe en los de suiker op en hang er 3 zakjes biologische zwarte of groene thee in en laat deze 15-20 minuten trekken. Laat de thee afkoelen tot lauwwarm.
Pak de scoby uit de weckpot en leg deze op een diepe bord met lauwwarm water.
Giet nu de helft (of iets meer) van de komboecha over in een vergiet boven een schenkkan.
Als de thee klaar is giet je deze bij de overgebleven komboecha en voeg de scoby(‘s) erbij en laat de weckpot afgedekt met een kaasdoek of theedoek 7 tot 10 dagen staan.
En zo gaat het maar door.
Dit is zoals ik het maak, op internet zal je ook andere methode(s) vinden.

Tweede fermentatie van de komboecha:
Als je een lading komboecha hebt in je schenkkan hebt, dan kan je deze overgieten in (melk)flessen en eventueel verse vijgen of stukjes perziken/appels/citroen/frambozen, enz toevoegen en verder laten fermenteren. Je hebt dan een fruitdrankje met pit. Als je de fermentatie wilt stopzetten, dan moet je de fles in de koelkast zetten.

Op een gegeven moment heb je ook meerdere scoby’s gekregen, want deze groeien gewoon door.
Je kunt nu meerdere potten komboecha maken of scoby’s weggegeven of drogen en deze aan honden of als je het vermaalt aan kippen geven.
Ik heb op pinterest een map (klik) met verschillende komboecha linken. Kijk ook daar eens.

Lijkt je het ook wat om komboecha te drinken, koop dan eerst een flesje bij de reform en proef het eerst. Misschien vind je het niet eens lekker en dan weet je ook dat je niet zelf een scoby hoeft te maken.

Komboecha bevat 0,5% alcohol.

Komboecha of kombucha is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en notenvrij. Komboecha of kombucha is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Mensen die suikerziekte hebben moeten voor zichzelf kijken of ze dit willen drinken of niet, daar kan en wil ik geen advies in geven aangezien ik hierop geen antwoord heb. Vraag het je diëtiste.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Komboecha of theezwam

  1. Kombucha is qua smaak voor de echte liefhebber maar zeker de moeite waard om in je dieet op te nemen. Mooie en zeer duidelijke werkbeschrijving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.