kokoskoekjes

Kokoskoeken zijn overheerlijke zoete koekjes. Ze zijn heel erg makkelijk om te maken. Deze koekjes zijn ideaal om op school (of waar dan ook) te trakteren.

Dit recept is ook erg makkelijk om aan te passen als je meer of minder nodig hebt.
Ik heb hier een rekensom van gemaakt, want ik had een pot met geraspte kokos wat op moest. In totaal moest ik 550 gram kokos opmaken.

Om alles op te maken heb ik de volgende berekening gebruikt:
Ik heb als basisrecept het recept van het coeliakieforum gebruikt, dat is 175 gram kokos, 150 gram suiker en 2 eieren. 1 ei wordt als 50 gram gezien, 2 eieren zijn dan 100 gram.
150 gram suiker gedeeld door 175 gram geraspte kokos = 0,87.
150 gram suiker – 2 eieren (= 100 gram): verschil is 50 gram.
Als je 250 gram geraspte kokos gebruikt, dan vermenigvuldig je dit met 0,87. Uitkomst is: 217,5 gram suiker.

Dus voor 250 gram geraspte kokos heb je dus 217,5 gram suiker nodig, maar omdat kokos al zoet is van smaak heb ik de suiker verminderd met 17,5 gram.
Ben je echt een zoetekouw dan gebruikt je gewoon 217,5 gram suiker.
Het verschil tussen suiker (150 gram) en de eieren (100 gram) is 50 gram. Omdat in dit recept 200 gram suiker wordt gebruikt en het verschil tussen suiker en de eieren in het basisrecept 50 gram is, heb ik 3 eieren gebruikt (200 gram suiker – 150 gram eieren).

Omdat ik eerst wilde weten of de berekening klopte had ik eerst een lading kokoskoekjes gemaakt met 250 gram kokos, 200 gram suiker en 3 eieren. De verhoudingen klopte, dus kon ik met de tweede lading beginnen.

Deze was iets anders dan de eerste lading kokoskoekjes, want ik kwam een ei te kort. Dit heb ik opgelost met een scheut verse citroensap. Je moet tenslotte wat doen en tot mijn stomme verbazing waren deze kokoskoekjes ook gelukt.
Ze smaakte heerlijk en je proefte de citroensmaak ook lichtjes. Grappig eigenlijk.

Ik heb hier dus 300 gram geraspte kokos gebruikt, 250 (300*0,87=261 gram suiker, maar omdat kokos zoet smaakt had ik 11 gram minder suiker gebruikt) gram suiker, 2 eieren (= 100 gram) en een scheut citroensap, alles mengen en koekjes van vormen met de ijsschep (zie rechterfoto) en dit voor 18 minuten afbakken in de voorverwarmde oven.
Af laten koelen en smullen maar.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

voor ongeveer 30 stuks

Ingrediënten:
250 gram geraspte kokos
200 gram suiker
3 eieren, maat M

Voorbereidingstijd: 3 minuten
Bereidingstijd: 18 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met muffinsvormpjes, beslagkom, ijsschep (zie foto rechts), rooster
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de beslagkom en meng alles goed doorelkaar.
Pak de ijsschep en schep 1 lepel in een muffinvormpje.
Zet de bakplaat met de muffinsvormpje in de voorverwarmde oven voor 18 minuten.
Haal na 18 minuten de kokoskoeken uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Bak eventueel de tweede lading kokoskoeken.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.