10 jaar geleden, precies op 30 augustus 2005 kreeg ik te horen dat ik coeliakie had en nog heb uiteraard. Het was niet leuk omdat te horen, maar aan de andere kant was ik wel heel erg blij want ik wist nu waarom ik steeds minder voedsel kon verdragen. Ik weet nog dat toen we terug naar de auto liepen ik zei ‘nu kan ik bijna niets meer eten’ en (omdat ik ook gelijk lactosevrij moest eten vanwege de lactose-intolerantie) we gaan nog een ijsje eten. Dus liepen wij door naar het hoofdgebouw om een ijsje te kopen in het ziekenhuis. Misschien gek, maar ze hadden daar echt lekker ijs.
Ondertussen was ik toen wel druk bezig in mijn hoofd van wat er allemaal op dat moment nog gedaan moest worden, enz.. We zijn toen rechtstreeks naar de reform gereden en hebben het een en ander glutenvrij gekocht. En vier jaar later heb ik deze site opgericht, omdat ik een van mijn vele hobby’s weer kon oppakken en inmiddels staan er al meer dan 760 glutenvrije recepten op de site.
Ik heb dus een feestje vandaag: 10 jaar coeliakie en glutenvrij! Daar hoort natuurlijk een taart bij en dat is deze taart geworden. Het is een mengelmoes van wat ik in de kast had staan (ik had tot mijn stomme verbazing geen glutenvrij zelfrijzend bakmeel in huis). Het is een alternatieve taart. Het smaakt zoet en heeft een iets bittere toon erbij. Dat komt waarschijnlijk door de honing en de citroensnippers. De kokosvlokken zijn best groot, als je daar niet zo van houdt gebruik dan gemalen kokos. Ben je geen fan van olie in een taart, gebruik dan gewoon (room)boter. In plaats van 160 gram olie gebruik je dan 200 gram boter. Deze taart kan je uiteraard ook gewoon met glutenvrij zelfrijzend bakmeel maken, dan vervalt de eetlepel bakpoeder.
voor 4-6 personen
Ingrediënten:
150 gram glutenvrije bloem
50 gram maïzena
1 eetlepel bakpoeder
4 eieren
160 gram olie
150 gram honing
100 gram kokosvlokken of geraspte kokos
½ eetlepel citroensuiker van dr.Oetker
1 theelepel gemalen citroengras
75 gram citroensnippers
1 eetlepel versgemalen citroensap
wat zout
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: vierkante bakvorm met bakpapier, beslagkom, zeef, mixer
Oven voorverwarmen op: 180 graden
Bereiding:
Doe de honing en de eieren in de beslagkom en meng alles goed doorelkaar, net zo lang dat de honing goed opgenomen is door de eieren.
Doe het meel in een zeef en zeef dit boven de eieren.
Schep eerst alles met een lepel door de eieren en meng het dan goed met een mixer zodat het een egale deeg is geworden.
Voeg dan de olie erbij en meng dit net zolang totdat alles is opgenomen in het deeg.
Voeg dan de citroensuiker, citroensap, citroensnippers en citroengras en schep dit met een lepel door het deeg.
Schep dan de 100 gram kokosvlokken er door het deeg.
En als doe je er wat zout bij, dit is om de zoete smaak ietsje te verminderen.
Giet het deeg in de bakvorm en zet hem in de voorverwarmde oven voor 40 minuten.
Controleer na 40 minuten of de taart gaar is, zoniet dan verleng je de tijd met 5-10 minuten.
Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Hoi Renske,
Ik ben op je site terecht gekomen doordat ik boter wilde vervangen door olie. Leuke site heb je!
Bij het verder doorklikken vond ik je recept kokoscitroentaart.
2 vraagjes:
Wat versta je onder glutenvrije bloem, waar is dit van gemaakt?
Je schrijft dat je 160 gr olie kan vervangen door 200 gr boter maar volgens je berekening 200×0,82:0,92 klopt dit niet.
Wat kan ik nu het beste aanhouden per 50 gr boter/40 gr olie gebruiken of de berekening?
Ik hoop dat je mij verder kunt helpen…
Normaal zou je met die berekening 178,26 gram olie moeten gebruiken, maar ik heb bij dit recept even niet naar de formule gekeken omdat je hier ook honing bij gebruikt. Het was namelijk niet de bedoeling dat dit een hele natte taart zou worden. Dat is dan ook niet gebeurd. Maar wil je wel een nattere taart hebben, dan zou ik gewoon 178 gram gebruiken.
50 gram boter is trouwens 44,57 afgerond naar boven 45 gram olie. Dus dan zou je geen 40 gram olie moeten gebruiken, maar 45 gram olie.
Ik heb glutenvrij rijstebloem van het merk Dove Farm gebruikt. De ingrediënten zijn: zilvervliesrijst, witte rijst.
Gefeliciteerd met je jubileum! Wat een geweldige hoeveelheid recepten heb je al gemaakt, 760!
De taart lijkt me bijzonder met veel citroensmaak erin. Maar wat zijn nu eigenlijk citroensnippers, bedoel je misschien sukade ermee?
Groet van medeblogster Inostrate met ook veel glutenvrije bakrecepten. 😀
Dank je. Het is hetzelfde als sukade, alleen is dit met citroenschil gemaakt. Ik had het gekocht bij de reform. Overigens valt de smaak citroen wel mee in deze taart. 😉