Koffiecake is een cake die heel erg sterk naar koffie smaakt.
Ik had al eerder een koffiecake gemaakt met koffielikeur, maar de koffiesmaak was niet heel erg aanwezig. Wel de koffielikeur, maar dat vond ik niet lekker smaken.
De likeur was voor mij te sterk aanwezig. Misschien komt dat omdat ik geen alcohol drink. Ik gebruik af en toe eens wijn in een kookrecept, maar dat is het dan ook.
Om een echte sterke koffiesmaak te krijgen heb ik 100 ml koffielikeur en 50 gram espresso oploskoffie gemengd en dit twee weken in een open pot laten staan.
De alcoholgeur kon daardoor dan ook grotendeels vervliegen. Helemaal weg was hij niet, maar het was niet meer zo nadrukkelijk aanwezig.
Tijdens het bakken van de cake was de alcohol inmiddels ook weg, dus wat dat betreft was de cake geslaagd.
De smaak van deze koffiecake is zoals mijn man het zei ‘koude koffiesmaak’.
Nou is het drinken van koude koffie niet voor iedereen een lekkernij, maar in deze cake is dat wel erg lekker. De koffiesmaak is dan ook echt aanwezig. In de eerdere versie was dat namelijk niet het geval.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.
voor 1 cake van 30 cm lang
Ingrediënten:
250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
250 gram suiker
250 gram boter (Wajang en MinusL is lactosevrij)
5 eieren
100 ml koffielikeur (ik heb het merk Kahlúa gebruikt)
50 gram espresso oploskoffie
Voorbereidingstijd koffiesmaak te versterken: 1-2 weken
Voorbereidingstijd cake: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 50-55 minuten
Verder nog nodig: cakebakblik van 30 cm lang, potje om de koffielikeur te versterken
Oven voorverwarmen op: 180 graden (heteluchtoven)
Bereiding koffielikeur sterker van smaak maken:
Doe 100ml koffielikeur in een potje en voeg hier 50 gram espresso oploskoffie bij.
Meng alles goed door elkaar en zet het zonder deksel weg.
Roer elke dag even het mengsel door.
Bereiding cake:
Breek de eieren in een beslagkom en voeg de suiker toe en meng het goed door elkaar.
De eieren en suiker zijn goed door elkaar gemengd als de kleur lichtgeel is geworden.
Voeg nu de versterkte koffielikeur toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg beetje bij beetje de zelfrijzend bakmeel toe.
Smelt de boter en voeg je de boter langzaam toe terwijl de mixer of keukenmachine staat te draaien.
Spray het bakblik met de bakspray van dr.Oetker (deze is glutenvrij) in.
Stort het deeg in het bakblik en zet hem in de oven voor ongeveer 50 minuten.
Controleer of de cake gaar is met een satéstokje.
Haal hem uit de oven en laat hem even staan voordat je hem uit de vorm haalt.
Laat de cake verder afkoelen op een rooster
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl