Dit kennen jullie vast wel: koffiebroodjes. Gemaakt van bladerdeeg, suiker, kaneel, rozijnen en rum. Ik heb de bladerdeeg van Kwakman gebruikt, maar het is handige dat je de grote lap bladerdeeg gebruikt van DS (klik). De vierkante bladerdeeglapjes moet je eerst tot een grote lap rollen met je deegroller. Uiteraard moet het bladerdeeg dan iets ontdooid zijn. Het probleem wat je dan krijgt is dat het door het roller te snel zacht wordt en aan het bakpapier blijft plakken. Met het bladerdeeg van DS heb je dat niet, want je laat het 20 minuten ontdooien. Je strooit de ingrediënten erop en je rolt het bladerdeeg op. Je snijdt het in stukken en deze leg je op het bakblik. Vervolgens bak je ze af en dan is het smullen. Ze smaken veel te lekker.
voor 6-8 stuks
Ingrediënten:
3 eetlepels rozijnen, gewassen
2 eetlepels rum
12 plakken glutenvrij bladerdeeg, 10 minuten van te voren uit de vriezer halen
2 eetlepels gepelde walnoten, grof gehakt
3 eetlepels suiker
1½ theelepel kaneelpoeder
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: bakpapier of een silicone-mat
Oven voorverwarmen: 225 graden
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Week de goed uitgelekte rozijn voor 30 minuten in de rum.
Leg bakpapier op je werkvlak, net zolang als de 4 plakjes bladerdeeg die naast elkaar liggen.
Leg de 12 bladerdeeglapjes een cm over elkaar heen in de lengte en in de breedte.
Leg er net zo groot stuk bakpapiervel over de bladerdeeg en rol het ietsje uit met een deegroller.
Meng de walnoten, suiker en het kaneelpoeder door elkaar en strooi dit over de bladerdeegvellen.
Verdeel daarover de rozijnen met de overgebleven rum.
Druk alles lichtjes aan.
Rol nu met het bakpapier de deeg tot een worst.
Snijd de worst met een scherp mes in 6 à 8 plakken en leg ze op een met bakpapier bekleed bakplaat.
Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Laat de koffiebroodjes op een taartrooster afkoelen.
Bron: aangepast recept