Koffie roomijs

Dit is het bekende recept van Nigella. Ik heb dit lactosevrij gemaakt.

De citroenaroma van dr.Oetker kan je tegenwoordig gewoon bij sommige supermarkten kopen. De lactosevrije, ongeklopte slagroom is van het merk Züger en dit is te koop bij Ekoplaza. De gecondenseerde kokosmelk is online te koop bij diverse supermarkten.

Verder heb ik het recept aangepast zodat we 6 potjes (met deksels) konden vullen.
Ik heb in dit recept iets meer instant espressopoeder gebruikt.
Als laatste kan ik nog zeggen dat dit overheerlijk ijs is. Veel te lekker.

Wij scheppen het ijs altijd over in potjes van 200 ml. Dit is een handige maat om in je handen vast te houden. Voor mij is deze maat groot genoeg. Mijn man zou rustig 1 liter kunnen opeten, maar hij is dan ook een echte ‘ijsmonster’.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.

voor 6 potjes van 200 ml of 1 liter

Ingrediënten:
400 ml ongeklopte lactosevrije slagroom (het merk Züger is lactosevrij en is te koop bij Ekoplaza)
232 ml gecondenseerde kokosmelk
8 gram instant espresso poeder (Ik heb het merk Nescafé gebruikt)
14 ml eetlepels koffielikeur

Voorbereidingstijd: 3 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: 6 glazen schaaltjes met deksels van 200 ml of een schaal met deksel van plusminus 1 liter, grote beslagkom, handmixer

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een beslagkom en klop alles op totdat het dikker is geworden.
Het mengsel is klaar als er pieken aan de klopper blijft hangen.
Verdeel het ijs over de kleine schaaltjes of schep alles over in een grote schaal.
Sluit de deksel en zet het mengsel in de vriezer.
Het beste is dat je het ijs hard laat worden door het minstens 1 nacht in de vriezer te laten staan.

Berekening ijs als je minder of meer wilt maken:
Ik heb van het basisrecept 175 gram gecondenseerde melk gedeeld met 300 ml ongeklopte slagroom. Uitkomst: 175/300= 0,58.
Als voorbeeld dit recept: 400 ml ongeklopte slagroom (dit zijn 2 bekertjes van 200 ml), dan heb je 232 gram gecondenseerder melk nodig: 400*0,58=232 gram.
Stel dat je minder ijs wilt maken: bij 200 ml ongeklopte slagroom heb je (200*0,58) 116 gram gecondenseerde melk nodig.
Ander voorbeeld: bij 600 ml ongeklopte slagroom heb je (600*0,58) 348 gram gecondenseerde melk nodig.

Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Koffie roomijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.