Klapstuk of Brisket

Klapstuk of Brisket in het Engels is een ouderwets stuk rundervlees.
Klapstuk valt onder de categorie runderstoofvlees. Klapstuk kook je gaar in 4-5 uur en is ideaal om in de slowcooker te maken.

Eigenlijk had ik nog nooit eerder klapstuk gemaakt, maar toen het in de reclame was bij de supermarkt heb ik het gekocht. Tenslotte moet je van alles uitproberen.
Inmiddels heb ik al voor de tweede keer klapstuk gemaakt, want het is werkelijk heel erg lekker van smaak maar ook qua structuur.

Normaal wordt klapstuk gegeten met hutspot of hete bliksem, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met andere aardappelen/groentemaaltijden eten of met rijst of pasta.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, eivrij en notenvrij.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
500 gram klapstuk
2 uien, grof gesnipperd
6 kastanjechampignons, in vieren gesneden
500 ml heet water + 1 glutenvrije runderbouillonblokje
versgemalen zwarte peper
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel gedroogde tijm
¼ theelepel gedroogde rozemarijn
1 eetlepel basalmicoazijn
1 volle theelepel mosterd
zout naar smaak
boter of olie om het vlees aan te bakken

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 4-5 uur
Verder nog nodig:hapjespan of braadpan, slowcooker
Slowcooker stand op: high – stand 1

Bereiding:
Doe wat boter of olie in de hapjespan of braadpan en bak hierin de ui voor 5 minuten.
Voeg dan de champignons erbij en roerbak dit voor 3 minuten.
Kook ondertussen het water en los hierin het bouillonblokje op.
Schep een halve soeplepel bouillon bij de ui en champignons en roer alles goed doorelkaar.
Voeg de kruiden, azijn en mosterd toe en meng alles goed doorelkaar.
Schep weer een halve soeplepel bouillon toe en meng het.
Schep nu alles over in de slowcooker en zet deze aan op stand I of op high.
Voeg weer wat boter of olie in de hapjespan en zodra het heet begint te worden leg je de klapstuk in de pan.
Bak nu alle kanten bruin van de klapstuk.
Voeg een halve soeplepel bouillon bij de klapstuk en strooi wat versgemalen zwarte peper over de klapstuk.
Schep de klapstuk op het ui/champignonmengsel in de slowcooker.
Giet nu de rest van de bouillon in de hapjespan of braadpan en roer de aangekoekte bodemresten door de bouillon.
Zodra de aangekoekte bodemresten door de bouillon is opgenomen giet je de jus over de klapstuk heen.
Leg het deksel op de slowcooker en stel hem in op 4-5 uur.
Na de 4-5 uur moet de klapstuk gaar zijn en kan je hem in plakken snijden of je pakt 2 vorken en scheur de klapstuk uit elkaar (dat heet tegenwoordig pulled beef).
Wil je een dikke jus, gebruik dan 1 eetlepel water en 1 eetlepel maïzena en meng dat door de jus.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.