Dit is een Thais versie van spareribs. Omdat spareribs varkensvlees is en ik dit niet eet, heb ik besloten om dit gewoon met kippenvlees te maken. Of dat ook goed ging en de smaak ook te pruimen was, weet je natuurlijk pas als je het ook echt gemaakt hebt.
Het is gelukt en het smaakt ook goed, maar of ik het nog een keertje ga maken? Nee, want door de honing heb je eigenlijk een grote kleverige smeerboel en daar heb ik geen zin in. Dit kan je trouwens wel opvangen door aluminiumfolie onder de treeft of rooster te leggen. Dan hoef je na afloop dat alleen voorzichtig op te pakken en dan zo in de prullenbak gooien.
Ik vond trouwens het vlees wel iets aan de droger kant, maar dat komt omdat kippenvlees en varkenvlees verschillende soorten vlees zijn. Varkensvlees is sowieso al vetter dan kippenvlees. Behalve kippenvlees zou je ook kalkoenvlees kunnen gebruiken, met of zonder bot.
voor 4 personen
Ingrediënten:
1 kilo kip of kalkoenfilet, in de lengte en in repen van ongeveer 10 cm gesneden
1 theelepeltje sesamzaad (weglaten als je een notenallergie hebt)
water
Wat korianderblad als garnering
Marinade:
185 ml warme honing
1 eetlepel rietsuiker
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel sojasaus of tamarindesaus
1 theelepeltje vijfkruidenpoeder
1 uitgeperste knoflookteentje
Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Marinadetijd: 1 uur
Bereidingstijd: 40-50 minuten
Verder nog nodig: schaal om te marineren, ovenschaal met treeft of rooster
Oven voorverwarmen op: 200 graden
Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en giet het over de kip of kalkoenrepen.
Zet het afgedekt voor minstens een uur in de koelkast, keer het in het uur paar keer om zodat de marinade goed kan in trekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de kip of kalkoenrepen op de treeft of rooster in een ovenschaal.
Strooi het sesamzaad erover en giet 2 cm water in de ovenschaal.
Bak het vlees onafgedekt voor ongeveer 40-50 minuten in de oven.
Bedruip het vlees 2 maal (of meerdere keren) met de resterende marinade.
Zo blijft het mals en smaakvol en de honing in de marinade geeft het vlees een glanslaagje.
Keer het vlees als ze bruinen voordat het vlees gaar is en draai eventueel de oventemperatuur naar 160 graden.
Serveer de kipspareribs warm met een salade en patat of gebakken aardappelschijfjes.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl