Kippensoep uit de Instant Pot (snelkookpan)

Kippensoep uit de Instant Pot (IP) of snelkookpan. Dit wilde ik al een tijdje geleden maken, maar daar was het tot nu toe nog niet van gekomen. De biologische soepkip die ik had gekocht had ik toen in de vriezer gelegd. Dit ging ik later wel eens een keertje doen.

Omdat we weer de vriezer leeg moeten eten (de vriezer is oud en gaat dit jaar weg) had ik nu de soepkip uit de vriezer gepakt en eindelijk kippenbouillon gemaakt en direct ook kippensoep gemaakt.

Ik wilde de kip echt helemaal gaar hebben, dit in verband met een eventuele salmonellabesmetting. Geen idee of dat nodig is, maar ik neem geen risico daarmee. Daarom heb ik de kip 50 minuten in de snelkookpan gekookt. Hij was in ieder geval goed gaar en daardoor is er ook een overheerlijke goede en smakelijke kippenbouillon van gemaakt.

Omdat je nadat je kippenbouillon hebt gemaakt geen gaar gekookte groenten en kruiden in je kippensoep wilt hebben, heb ik alle groenten en kruiden verwijderd uit de bouillon en met verse groenten en kruiden kippensoep gemaakt. Het resultaat is een overheerlijke kippensoep.

Ik heb als vermicelli geen glutenvrije spaghetti gebruikt, maar dunne rijstnoedels. Deze moesten op. Normaal gesproken gebruik ik altijd gebroken glutenvrije spaghetti.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij (geen vermicelli gebruiken), lactosevrij en notenvrij.

voor 6 personen

Ingrediënten bouillon trekken:
1½ liter water
1 biologische soepkip van minstens 1 kilo (meer is beter, want dan heb je meer bouillon en vlees)
1 winterwortel, in schuine dikke plakken gesneden
½ dunne prei, in grote stukken gesneden
1 kleine ui, in vieren gesneden
1-2 bleekselderij, in grote stukken gesneden
12-14 zwarte peperkorrels
2 gedroogde foelieblaadjes
handvol verse selderijblad

Ingrediënten kippensoep:
1 winterwortel, in niet al te dikke plakjes gesneden
4 grote kastanjechampignons, gehalveerd en in dikke plakken gesneden
3 bosuitjes, grof gesneden
1 dunne prei, in plakjes gesneden
glutenvrije vermicelli of paar stengels gebroken glutenvrije spaghetti
kippenvlees uit de bouillon
eventueel kippengehaktballetjes

Kruiden kippensoep:
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde peterselie
½ theelepel gedroogde kervel

Voorbereidingstijd bouillon: 15 minuten
Bereidingstijd Instant Pot of snelkookpan: 50 minuten
Voorbereiding kippensoep: 15 minuten
Bereidingstijd kippensoep: 15 minuten
Verder nog nodig: Instant Pot of snelkookpan, 2 borden

Bereiding kippenbouillon:
Doe alle ingrediënten in de Instant Pot of snelkookpan en stel deze in op 50 minuten (hoge druk).
Haal de druk versneld eraf en schep de kip uit de pan en leg deze op een bord.
Haal het kippenvlees van de botten en leg deze op een andere bord.
Schep alle groenten en kruiden uit de bouillon en gebruik dit voor iets anders (bijvoorbeeld mengen met paar eieren en daar een omelet van maken).

Bereiding kippensoep:
Scheur het kippenvlees in niet al te grote stukken en voeg dit bij het bouillon.
Doe alle groenten erbij en de kruiden en de vermicelli of gebroken spaghetti.
Draai de deksel op de pan en stel de IP of snelkookpan in op 15 minuten (hoge druk).
Haal de druk versneld eraf en proef de soep (voorzichtig, want hij is loeiheet) en mocht deze flauw smaken voeg dan wat meer zout en peper toe.
Serveer de soep direct.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.