Kippenbouillon

Dit is een overheerlijke kippenbouillon zonder allerlei toevoegingen. Echt puur dus. Het is wel veel werk, maar opzicht is dat wel goed te doen. Gebruik als het kan, echt een biologische kip voor de bouillon. Je hebt dan weinig kans op een ‘water’ of vettige kip en het dier heeft ook nog een redelijk goed leven gehad. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept. Dit is een simpel en puur recept. Het smaakt ook nog heerlijk en dat niet alleen, het ruikt ook zalig.

kippenbouillon

voor 8-12 personen

Ingrediënten:
3 liter water
1 dikke (biologische) kip
2 lange wortels, geschild en in grote stukken gesneden.
4 uien, in vieren gesneden
2 bleekselderij stengels, in grote stukken gesneden.
12-14 zwarte peperkorrels
2 eetlepels zout

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 2½ uur
Verder nog nodig: grote soeppan, zeef en een grote schaal, schone pan, eventueel een stukje keukenpapier

Bereiding:
Meet 3 liter water af en zet dat op het vuur.
Doe het zout bij het water.
Knip de draden los van de kip en spoel de kip onder de kraan.
Leg de kip in het water en breng het aan de kook.
Schep het schuim weg wat op het water drijft.
Zodra er geen schuimvorming plaatsvindt, voeg je alle groenten en peperkorrels toe.
Breng alles weer aan de kook en zodra het water begint te pruttelen zet het vuur lager, maar het moet wel blijven pruttelen.
Doe de deksel op de pan en laat het zo 1½ uur zachtjes pruttelen.
Na 1½ uur haal je de kip uit de pan (let op: de kip zal waarschijnlijk uit elkaar vallen) en leg hem op een bord.
Zeef de bouillon en groenten boven een grote schaal (de groenten kan nu weggegooid worden).
Giet de bouillon terug in de pan en laat het op een laag vuurtje staan pruttelen.
Ondertussen ontleed je de kip.
Bewaar de botten en botjes van de kip en andere dingen die overblijven.
Laat het kippenvlees afkoelen en zet dat weg in de koelkast voor later als je kippensoep gaat maken.
Doe de botten, botjes terug in de bouillon en kook het voor nog eens een uur.
Na het uur zeef je de bouillon weer (alle botten kan je nu weggooien) en giet je het terug in een schone pan of laat je het afkoelen en verdeel je het over diepvriesbakjes.
Schep eventueel het teveel aan vet wat op de bouillon ligt af of gebruik een stukjes keukenpapier om het vet op te laten zuigen.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.