Kip met kweeperen

Hier is nog een recept met kweeperen en wel Kip met kweeperen. Ik was zo nieuwsgierig naar kweeperen dat ik de moeite heb genomen om paar recepten uit te proberen. Later in de week ga ik voor de tweede keer de kweeperenkaas maken en daar houd ik het bij. Dit recept is friszurig van smaak. Eigenlijk niet mijn smaak. Ik houd niet zo van de zure smaak. Het is wel een bewerkelijk recept. Je moet hier echt de tijd voor nemen en zeker niet op het allerlaatste moment maken. Dan kom je in tijdnood. Kweeperen kan je kopen bij de Turkse groenteboer en bij reformzaken.

voor 4 personen

Ingrediënten:
olie
2 grote uien, grof gehakt
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
4 stukken kipfilet
2 kweeperen, ongeveer 1 kg
sap van 2 citroenen
4 eetlepels honing
versgemalen peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1½ uur
Verder nog nodig: ovenschaal
Oven voorverwarmen: 220 graden

Bereiding:
Verhit 3 eetlepels olie in een hapjespan met een dikke bodem.
Voeg de uien toe en bak ze in paar minuten en doe er gember en kaneel bij.
Leg de stukken kip er op en bestrooi met zout en peper.
Leg het deksel op de pan en stoof de kip ongeveer 30 minuten op een laag vuur.
Keer de stukken eenmaal om. Door het kippenvet en het vocht uit de uien ontstaat er een stevige saus waar desgewenst wat water aan toegevoegd kan worden.
Haal de stukken kip uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
Schrob de kweeperen en snijd ze in vieren. Laat schil en klokhuis zitten, verwijder alleen de uiteinden.
Doe de stukken zo snel mogelijk in kokend water met zout en het sap van 1 citroen.
Kook ze in 20-25 minuten gaar, maar niet papgaar.
Laat ze uitlekken. Snijd het klokhuis er uit en snijd elk kwart doormidden.
Frituur ze in een laag olie van 3 cm tot ze bruin zijn, laat ze uitlekken en doe ze in de uiensaus.
Voeg honing en citroensap toe en laat de saus met het deksel op de pan, op een laag vuur nog een halfuurtje sudderen. Giet de saus over de kip en zet het voor 20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kip met kweeperen

  1. Dat is inderdaad een mooie site Okke. Ik kwam trouwens nog een ander recept tegen in een van mijn kookboeken. Die ga ik nog een keertje maken. Deze wordt volgende maand op mijn receptensite gezet.

  2. Ik las je recept voor kip met kweeperen. Dat ga ik zeker een keer proberen! Het klinkt heel lekker. In je bericht las ik dat je geen recepten met kweeperen meer gaat maken maar misschien kan ik je met mijn kweepeer website verleiden om toch nog een poging te wagen. Ik heb afgelopen week nog hele mooie kweeperen gekocht bij de Turkse groenteboer dus het kan zeker nog! Groet, Okke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.