Ik vond nog recept die ik verleden jaar had gemaakt, maar nog niet had uitgewerkt. Dit is trouwens al het tweede recept die ik vorig jaar nog niet had geplaatst. Oeps…
Dit recept heb ik inmiddels al meerdere keren gemaakt. Uiteraard in een vegetarische versie met quornblokjes voor mijn man en voor mezelf met kippenvlees.
Helaas is sinds 8 april 2024 alles van Quorn niet meer te koop in de supermarkt.
Uit economische overwegingen (zo kreeg ik dat te horen) heeft het bedrijf van Quorn besloten om dit niet meer in Nederland te verkopen. Ook de Nederlandse site bestaat niet meer.
Dit vinden wij echt jammer, want wij aten dit vaak. Juist omdat het zo neutraal van smaak was.
Dit recept is glutenvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze het vlees vervangen door een glutenvrije naturele vleesvervanger of tofoeblokjes en de honing door agavesiroop.
voor 4 personen
Ingrediënten:
2 paprika’s, ontzaad en in grote stukjes gesneden
1 blikje (435 gram) ananasblokjes op eigen sap (Del Monte bijvoorbeeld)
1 grote ui, grof gesnipperd
200 gram kippenvlees of kalkoenvlees, in stukjes gesneden
of
200 gram Quornblokjes of een ander naturel glutenvrije vleesvervanger
1-2 eetlepels honing of agavesiroop
2 eetlepels glutenvrije sojasaus
5 cm verse gember, geraspt
1-2 knoflookteentje, uitgeperst
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
1 eetlepel maïzena met wat water (om de saus in te dikke)
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 uur
Verder nog nodig: slowcooker
Slowcooker: low stand
Bereiding:
Snijd de kip of kalkoenvlees in stukjes en zet dit even apart.
Snipper de ui grof en snijd de paprika’s in grote stukken en zet dit ook even apart.
Schil de gember en rasp het, pers de knoflookteentjes en laat dit even apart staan.
Pak de slowcooker (gelijk aanzetten op low) en doe hierin de ui en de paprika’s.
Roer het door elkaar.
Doe de ananasblokjes erbij inclusief het ananassap en meng het door de ui en paprika heen.
Voeg nu de vleesstukjes (of vegetarische naturele vervanger) erbij en meng het goed door elkaar.
Voeg de honing of agavesiroop, de geraspte gember, de uitperste knoflookteentjes en de glutenvrije sojasaus erbij en roer alles goed door elkaar.
Voeg als laatste het zout (naar smaak) en versgemalen zwarte zout toe.
Zet de slowcooker op low en voor op 5 uur.
Na 5 uur kan je de saus indikken door een eetlepel maïzena met wat koud water te mengen en dit erbij gieten en goed door elkaar te mengen.
Serveer dit gerecht met gekookte rijst.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl
Goed om te weten over quorn. Mijn zoon en schoondochter eten vegan. Voor het geval iets voor ze zou willen koken moet ik dus op zoek naar een alternatief.