Kikkererwtenpasta – hummus

Kikkererwtenpasta of humus is een overheerlijke broodbeleg of saus voor op je brood of b.v. bij komkommerplakjes (of andere rauwkost) als snacksaus. Het is licht pittig van smaak (afhankelijk hoeveel sambal je er in doet). Verder zit er geen zout in dit recept, want er zit genoeg zout in de sambal. Wil je het snel maken, dan gebruik je gewoon de blik met gekookte kikkererwten, maar als je tijd hebt dan zou je de droge kikkererwten eerst kunnen laten weken (24 uur) en dan koken totdat ze gaar zijn. Het gaar koken van de kikkererwten duurt 1 uur. Afgieten en dan volgens het recept afmaken.

voor ongeveer 500 ml

Ingrediënten:
225 gram gedroogde kikkererwten of 2 blikjes van 400 gram
6 eetlepels olie
2 teentjes knoflook, uitgeperst
het sap van 1 (grote) uitgeperste citroen
2 theelepels rode paprikapoeder
+ 250 ml water (hoeft niet alles te gebruiken, ligt er aan hoe dik je de pasta wilt hebben)
1-2 eetlepels sambal

Bereiding:
Week de kikkererwten één nacht in koud water en spoel ze daarna goed af.
Zet ze op in ruim vers water, breng ze aan de kook, dek de pan af en ook ze ongeveer 1 uur tot ze zacht zijn.
Of neem 2 blikjes van 400 gram (uitgelekt).
Kikkererwten in de keukenmachine doen en de kikkererwten fijn malen.
Doe dan de 6 eetlepels olie er bij, vervolgens de citroensap, paprikapoeder, zout en één eetlepel sambal in.
Langzamerhand verdunnen met het water (als je een dik mengsel wilt hebben, dan gebruik je minder water).
Even een tijdje goed door laten draaien zodat alles goed vermengd is en klaar is de pasta.
Giet het over in een goed afsluitbare diepvriesdoosje.

Het bovenstaande recept is erg lekker voor op het brood of als dipsausje met komkommer of ander rauwkost.
Je houdt er van of niet.

Bron: Het recept komt van mijn schoonmoeder – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.