Kikkererwtenburgers met dragonmayonaise en krokante uitjes

Een glutenvrije en lactosevrije vegetarische vleesvervanger. Smaakt goed en is makkelijk te maken. Ook lekker op brood. Ik had er 4 gemaakt. 2 direct kant en klaar gemaakt voor bij het avond eten. De andere 2 had ik afgedekt in de koelkast gezet en de volgende dag klaargemaakt. Dat ging zelf nog beter dan als je ze vers gemaakt hebt. Alleen al om die reden zouden ze een uurtje (of nog langer) in de koelkast moeten liggen.

Ik gebruik Orgran paneermeel (klik). Deze is 100% glutenvrij en is te koop bij diverse reformzaken of via internet.
De mayonaise die ik gebruik is de Zaanse mayonaise van Van Wijngaarden (klik). Deze is glutenvrij én lactosevrij. Helaas niet eivrij. Deze mayonaise kan je gewoon kopen bij de meeste supermarkten in Nederland.

voor 4 personen

Ingrediënten:
400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
120 gram pijnboompitten
olie
1 kleine witte ui, gesnipperd
1 wortel, fijngesnipperd
1 teen knoflook, geplet
1 halve rode paprika, in fijne stukjes gesneden
3 bosuitjes, in fijne ringetjes gesneden
2 eetlepels peterselie, gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel (grove) mosterd
1 ei, losgeklopt of neem een ei vervanger (b.v. No Egg van Orgran (klik) of 3Pauly Eivervanger (klik))
zout en vers gemalen zwarte peper
50 gram paneermeel
1 rode ui, in dunne ringen
1 eetlepel verse dragon, gehakt
4 eetlepels (eivrij) mayonaise

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10-12 minuten
Verder nog nodig: koekenpan of grillpan, keukenpapier

Bereiding:
Doe de kikkererwten in een grote kom en prak ze fijn met een vork.
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en doe ze bij de kikkererwten. Zet dit even apart.
Doe wat olie in een koekenpan, voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe en laat dit 2 – 3 minuten fruiten.
Doe dit bij de kikkererwtenpuree en meng de wortel, peterselie, tomatenpuree, paprikapoeder, mosterd en het losgeklopte ei, peper en zout erdoor.
Blijf roeren totdat alles goed vermengd is.
Verdeel de massa in 4 ballen en vorm daar hamburgers van.
Strooi het paneermeel in een diep bord en bedek de hamburger ermee. Laat dit 1 uur opstijven.
Verhit intussen wat olie in een koekenpan en fruit de uiringen in 10 – 12 minuten goudbruin en krokant.
Laat de uiringen uitlekken op keukenpapier en leg ze even apart.
Bestrijk de hamburgers rondom met olie.
Gril ze 10-12 minuten direct op halfhoog vuur totdat ze goudbruin zijn, draai ze één keer om.

Dressing:
Roer intussen de dragon door de mayonaise. Serveer de burgers met een toefje dragonmayonaise erop en bestrooid met de krokante uiringen.

Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kikkererwtenburgers met dragonmayonaise en krokante uitjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.