Kesra is een Marokkaans plat broodje. Ik had het gemaakt zoals het in het recept stond. Alleen maak ik het de volgende keer er een platter broodje van. Meer in de vorm van een pita. Net zo dun dan. Smaak is goed. Het brood is alleen iets aan de droge kant.
voor 2 stuks van 20 cm
Ingrediënten:
plantaardige olie
80 gram maïsmeel
½ theelepel gedroogde gist
1 theelepel suiker
6 dl lauwwarm water
450 gram meel
1 theelepel zout
2 eetlepel gesmolten boter
sesamzaad, om te bestrooien
Bereiding:
Vet 2 bakplaten licht in met olie en bestuif ze met 1 eetlepel maïsmeel.
Los de gist en de suiker in een kommetje op in ongeveer 50 ml lauwwarme water.
Zeef de bloem, het resterende maïsmeel en het zout boven een kom.
Maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel en de gesmolten boter erin.
Voeg geleidelijk de rest van het water toe, terwijl u met uw hand het meel vanaf de zijkant van de kom naar het midden haalt en er een deeg van maakt.
Voeg meer meel toe als het deeg te plakkerig is.
Kneed het mengsel ongeveer 5 minuten op een met bloem bestoven oppervlak tot een zacht en redelijk elastisch deeg.
Verdeel het in tweeën en maak twee deegballen.
Plat ze af en maak cirkels van ongeveer 20 cm of ongeveer 10 cm doorsnee als je kleinere broodjes wilt maken.
Het brood niet te dik maken. Leg ze op bakplaten en bestrooi ze met sesamzaad.
Leg er een vochtige doek over en laat ze ongeveer 40 minuten op een warme plek rusten of tot ze in volume verdubbeld zijn.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Duw met uw vingers in de broden of prik er gaatjes in met een vork.
Bak ze in ongeveer 15 minuten, zet de oven dan op 180 graden en bak ze nog eens 15 minuten of tot ze knapperig en goudbruin zijn en hol klinken als u erop klopt.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Bron: De Marokkaanse keuken
Tip:
Om de broden een bruine kleur te geven, kan je ze ook met wat olie bestrijken en dan nog 6 minuten onder de gril houden. Is een goede vervanger voor focaccia of ciabatta.