De kerst komt er aan en daarom leek me het leuk om kerstkransjes te maken. Deze koekjes smaken goed. Ze zijn niet droog. Het uitrollen van het deeg is wat ingewikkeld, want ondanks de hoeveelheid bloem die ik op het werkblad had gestrooid, bleef het toch plakken. Zodra je een koekje had uitgestoken, kreeg je het maar moeilijk los van het werkblad. Uiteindelijk is het me toch gewoon gelukt.
Een leuk idee: haal er een mooi rood lint door de kerstkrans en hang hem dan op in de kerstboom. O ja, ik had trouwens grote kerstkransjes gemaakt maar je kunt ze natuurlijk ook kleiner maken.
voor ongeveer 40 stuks
Ingrediënten:
300 gram glutenvrije bloem
200 gram boter
125 gram witte basterdsuiker
snufje zout
1 ei
2 theelepels citroenrasp
Afwerking:
1 ei voor het bestrijken
kristalsuiker
geschaafde amandelen
Voorbereidingstijd: 10 minuten, plus rusttijd
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: gekartelde ronde uitsteekvormpje, bakplaat met bakpapier
Oven voorverwarmen: 160 graden
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng in een kom de bloem, zout, boter, suiker, citroenrasp en het ei.
Kneed dit goed tot je een soepele bal hebt.
Laat het deeg opstijven in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even door.
Rol het deeg uit tot een plak van circa 4-5 mm dik.
Steek hieruit de koekjes met een gekartelde ronde uitsteekvormpje.
Maak een gaatje in het midden.
Klop een ei los en bestrijk de koekjes hiermee.
Bestrooi ze nu eerst met de amandelschaafsels en dan met suiker.
Leg de koekjes op een ingevette bakplaat.
Laat ze in ongeveer 20 minuten mooi bruin worden.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Kan je ipv de boter ook lactosevrije boter gebruiken?
Hallo Arianne, ja dat kan.