Kerriesaus met groenten en pasta

Kerriesaus met groenten en pasta is een heerlijk recept.
De saus is niet te scherp of te pittig en daarmee is dit gerecht dan ook geschikt voor kinderen.
Ik heb dit gemaakt met pasta, maar je kunt dit ook met rijst serveren. Uiteraard is dan het maken met de Instant Pot of Snelkookpan dan net iets anders. Dan kook je de saus met groenten niet in 3 minuten, maar in 6-7 minuten klaar. De groenten is dan nog a-la-dente. De rijst kook je dan apart in een gewone kookpan.
Misschien dat je je afvraagt of de pasta niet te zacht wordt in een snelkookpan. Nee, de pasta is na 4 minuten niet te gaar maar is nog steeds a-la-dente. Eigenlijk is het precies goed.

Voor het gemak heb ik het recept ook opgeschreven voor als je dit in de braadpan of hapjespan wilt maken. De pasta wordt dan wel apart in een kookpan gekookt.

Wij hebben dit recept al meerdere keren gegeten. Eigenlijk meer omdat de eerste twee keer het net niet goed naar smaak was en ook de eerste keer de pasta te zacht was. Dat was de tweede keer opgelost. Alleen was de saus nog niet naar mijn zin. De derde keer was het wel naar mijn zin. Wij vonden hem nu erg lekker smaken.


voor 4 personen
Ingrediënten:
1 prei, gehalveerd en in plakjes gesneden
1 kleine aubergine, in blokjes gesneden
1 ui, grof gesnipperd
2 tomaten, in blokjes gesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
6-8 kastanjechampignons, in vieren gesneden
2 wortels, in plakjes gesneden
1 bosuitje, in plakjes gesneden
1 paprika, in blokjes gesneden
1 eetlepel citroensap
olie om in te bakken
water en 1 eetlepel maizena om de saus in te dikken (alleen voor de braadpan of hapjespan)

Kruiden:
1 volle theelepel kerriepoeder
1 volle theelepel kurkuma
½ theelepel paprikapoeder
½ liter water plus 1 blokje groentebouillon
1 blik van 400 ml kokosmelk
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd Instant Pot of snelkookpan: 1ste keer 3 minuten, 2de keer 4 minuten
Bereidingstijd braadpan of hapjespan: 30 minuten
Verder nog nodig: snelkookpan/instant pot of braadpan/hapjespan en een kookpan voor de pasta

Bereiding instant pot (IP) / snelkookpan (S):
Zet de IP of S op sauté en verhit de olie.
Doe dan alle groenten, kruiden, kokosmelk en bouillon in de pan en roer alles goed door elkaar.
Zet de IP of S aan op Manual/HP (high pressure) voor 3 minuten.
Zet het ventiel open (QR = Quick Release ), zodat je snel de deksel open kan draaien en voeg de pasta toe.
Meng alles goed door elkaar en sluit de deksel.
Zet de IP /S op HP (high pressure) voor 4 minuten.
Laat de pan nog 1 minuut staan met het ventiel dichtgedraaid (NPR = Natural Pressure Release) en zet het ventiel open (QR) zodat de druk snel de pan verlaat en de pan open gedraaid kan worden.
Schep alles nog eens goed door elkaar en verdeeld het over de borden.

Bereiding braadpan of hapjespan:
Doe wat olie in de pan en voeg de ui toe.
Roerbak dit voor 3 minuten.
Voeg dan de paprika en champignons erbij en roerbak dit voor 5 minuten.
Voeg dan de rest van de groenten toe en roerbak dit voor 3 minuten.
Voeg de bouillon erbij en alle kruiden en breng het aan de kook.
Zodra het kook zet je het vuur lager, maar zorg er wel voor dat het blijft pruttelen.
Laat de saus voor ongeveer 19 minuten pruttelen.
Kook ondertussen de pasta.
Na die 19 minuten is de saus klaar om ingedikt te worden: meng wat water met 1 eetlepel maïzena en voeg dit bij de saus en roer alles goed door elkaar.
Zet het vuur uit.
Giet de pasta af en voeg dat bij de kerriesaus.
Proef de saus en maak het eventueel af met wat zout en peper.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.