Katjang pedis

Katjang pedis at ik vroeger geregeld. Alleen kan ik dat niet meer eten vanwege de coeliakie en in de winkelversies zit iets van tarwe. Toen ik kiprecepten zocht in een van mijn Indonesisch kookboeken kwam ik dit recept tegen. Ik had al eens eerder op internet gezocht en ook een recept gevonden. Alleen was dat niets geworden. Dit recept heb ik vandaag gemaakt. Het ziet er absoluut niet uit zoals je het in de winkel koopt. De katjang pedis uit de winkels ziet er rood uit. Deze niet. Hier zit alleen chilipeper, zout, basterdsuiker, tapiocameel en water in. Je mengt alles goed en je frituur het in je friteuse. Ben je klaar, dan laat je de pinda’s goed afkoelen. Ze zijn goed te eten als de pinda weer hard (koud dus) is geworden. Voordeel om dit zelf te maken, is dat het ook niet vreselijk zout is. Nadeel is dat als je klaar bent, je de friteuse kan schoonmaken. Het tapiocameel laat veel resten achter. De smaak van deze katjang pedis is lekker pittig.


voor 500 gram

Ingrediënten:
500 gram pinda’s
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel basterdsuiker
1 theelepel zout of naar smaak
110 gram tapiocameel
150-180 ml water
olie om te frituren

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Verder nog nodig: wok en een schuimspaan

Bereiding:
Roer de chilipoeder, knoflookpoeder, basterdsuiker en het zout door het tapiocameel en roer de helft
van het water erdoor tot het een gladde en gebonden mengsel is.
Verdun dit al roerend met zoveel water dat het dun vloeibaar is.
Verhit ruim olie in een wok tot 180 graden.
Controleer dit met een stukje brood, als dit gelijk begint te bakken dan is de olie heet zat.
Roer de pinda’s door het beslag.
Schep er met een schuimspaan een portie uit en laat ze in de hete olie glijden.
Frituur ze goudbruin en beweeg de schuimspaan in de olie zodat de pinda’s niet aan elkaar plakken.
Schep ze eruit en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Laat de pinda’s goed afkoelen voordat je ze gaat eten.
De grote brokken kan je in stukjes breken zodra ze zijn afgekoeld.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Katjang pedis

  1. Bedankt voor het recept. Ik heb in plaats van suiker, honing gedaan. Maar toen ik de pinda’s ging frituren, zijn de pinda’s apart van het tapiocamengsel gefrituurt zeg maar… Het tapiocamengsel bleef niet om de pinda’s heen. Wat heb ik fout gedaan?

    1. Het zou kunnen dat de honing de reden waarom het tapiocamengsel niet om de pinda’s bleef zitten. Suiker is droog en honing is vochtig. Tijdens het bakken smelt de suiker, maar honing wordt nog dunner.

Laat een antwoord achter aan Renske Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.