Dit is een ideaal recept voor de herfst en winter dagen. Ondanks dat er maar weinig kruiden en ingrediënten inzitten doet dit recept me denken aan een ouderwets recept met een overheerlijke aroma van vroeger. De smaakt is trouwens verrukkelijk.
Serveer de stoofpot met gekookte groenten. De groenten kook je er apart bij en elk soort groenten past goed bij dit recept.
Controleer na 2 uur of er nog genoeg water aanwezig is. Zo niet, voeg er dan nog wat warm water bij. Haal eventueel de peperkorrels uit de stoofschotel als kleine kinderen mee eten. Ik kan me voorstellen dat zij dit niet lekker vinden.
Dit is trouwens een recept uit een van de Scandinavische landen. Het is me niet echt duidelijk uit welk land het precies komt.
voor 6 personen
Ingrediënten:
2 kilo kruimige aardappelen, in blokken gesneden
1 kilo stoofvlees (b.v. sukadelappen), in grote stukken gesneden
1 grote dikke ui, grof gesnipperd
1½ liter warm water
50 gram boter
1 eetlepel zwarte peperkorrels
4 laurierblaadjes
1 eetlepel zeezout
olie om in te bakken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2½ uur
Verder nog nodig: grote braadpan
Bereiding:
Verhit de olie in de braadpan en bak hier de blokken vlees tot ze bruin van kleur zijn.
Voeg het water erbij en breng alles aan de kook.
Als het water kookt zet het vuur dan zachter, het water moet wel blijven pruttelen.
Laat het 5-6 minuten pruttelen en schep het schuim van het water.
Voeg na 5-6 minuten de aardappelen, ui, laurier, peperkorrels en het zout toe en laat het zo zachtjes aan 2½ uur pruttelen.
Roer af en toe alles even om.
Als het goed is, zijn de aardappelen en het vlees na 2½ uur goed gaar en valt alles vanzelf uit elkaar.
Verwijder de laurier.
Roer alles even goed door elkaar zodat de aardappelen verder uit elkaar vallen.
Roer de boter door de stoofpot en proef het even en mocht de stoofpot te flauw van smaak zijn, voeg dan nog wat zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl
Dit recept wil ik gaan maken maar ik heb er nog een vraag over, namelijk wanneer en of je de aardappelen toevoegt aan het vlees. Dit staat niet in je recept vermeldt.
Recept is aangepast. De aardappelen voeg je samen met de ui, laurier, peperkorrels en het zout toe bij het vlees.
Dit gerecht heb ik gister mogen proeven, en ik kan zeggen het was heerlijk, bedankt Renske, het was overheerlijk!!
Graag gedaan Marijn. Fijn dat het je zo goed gesmaakt heeft.