Kabeljauw in Spaanse tomatensaus

Ik ben bijna door de vis heen. Eergisteren kwam ik nog zalm tegen en vandaag kabeljauw. Vandaag heb ik Kabeljauw in Spaanse tomatensaus gemaakt. In het Spaans heet dit recept Zarzuela. In het originele recept zit meer verschillende soorten vis, zoals mosselen en schelvis. Daarbij kan je met deze schotel variëren met vele vissoorten en schaaldieren, zoals tarbot, langoustines, krab en inktvis. In dit recept zit alleen kabeljauw en garnalen. Je kan de saus eten met pasta en rijst. De saus smaakt goed.

voor 4 personen

Ingrediënten:
12 garnalen, diepvries en ontdooid
500 gram stevige kabeljauwfilet, in stukken gesneden
25 gram blanke amandelen, grof gehakt
1 fijngesneden Spaanse peper zonder zaden en in dunne reepjes gesneden
1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
5 tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
200 ml visbouillon (½ tablet)
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
4 eetlepels olie
3 eetlepels bloem
1 grote ui, gesnipperd
100 ml droge witte wijn
1 envelopje of buisje saffraandraadjes

Voorbereidingstijd: 8 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Verder nog nodig: vijzel of keukenmachine, hapjespan en een kleine koekenpan voor de amandelen.

Bereiding:
Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan en wrijf ze daarna met de knoflook en peterselie in een vijzel fijn.
Meng beetje bij beetje de helft van de bouillon erdoor.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de garnalen ongeveer 2 minuten zachtjes tot ze gaar zijn. Schep ze op een bord.
Wrijf de kabeljauw in met zout en peper en wentel de stukken door de bloem.
Verhit opnieuw 2 eetlepels olie in de hapjespan en bak de stukken in ongeveer 3 minuten mooi
bruin, keer ze halverwege en leg ze voorzichtig op een bord.
Fruit de ui in het bakvet in 5 minuten zachtjes glazig.
Blus af met de wijn en de rest van de bouillon.
Roer de saffraan, rode chilipeper, paprikastukjes en de tomaten erdoor en laat de saus op hoog vuur in 5 minuten inkoken.
Roer het amandelmengsel erdoor.
Leg de kabeljauw en de garnalen in de saus.
Schep wat saus erover en stoof de vis in 10 minuten heel zachtjes gaar.
Lekker met rijst en groenten.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.