Kaassoufflé

Kaassoufflé is een bekend recept. Ik heb hem lactosevrij gemaakt en natuurlijk ook glutenvrij. Ik heb brot-mix meel van Schaer gebruikt, maar elk glutenvrije bloem is geschikt. Normaal zou ik rijstebloem gebruiken, maar omdat we verleden week een glutenvrije pizza hadden gegeten en het brot-mix meel nog op mijn aanrecht stond heb ik gewoon dit gebruikt.
Mocht je geen lactoseintolerantie hebben, gebruik dan gewoon melk.
De smaak van deze kaassoufflé is licht pittig en je proeft goed de kaas. Echt heerlijk. Wij hebben genoten van het gerecht.

Ik heb helaas nog steeds geen echte souffléschaal, maar als je vaker een soufflé wilt maken dan raad ik je aan om een hoge ronde ovenschaal of kleine hoge schaaltjes te kopen. In het recept staat dat er een soufflékraag wordt gebruikt, maar dit hoeft niet als je een hoge (soufflé)ovenschaal hebt. Het enige waar je dan wel voor moet zorgen is dat de rand schoon moet zijn. De soufflé rijst dan los van de ovenschaal. Mocht je geen hoge ovenschaal hebben, gebruik dan wel een soufflékraag want dat voorkomt dat hij overloopt en de oven smerig wordt.

voor 4 personen

Ingrediënten:
65 gram boter
55 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
55 gram versgeraspte extra belegen kaas
75 gram versgeraspte Gruyère kaas
50 gram glutenvrije bloem
300 ml kokos of sojamelk (of gewone melk als je geen lactoseintolerantie hebt)
1 theelepel glutenvrije Dijonmosterd
4 eieren, gesplitst
¼ theelepeltje cayennepeper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 25-30 minuten
Verder nog nodig: souffléschaal (van 15 cm doorsnede en 9 cm hoog) of schaaltjes, bakpapier, pan, beslagkom
Oven voorverwarmen: 190 graden

Bereiding:
Raspt alle drie de kaassoorten en meng ze doorelkaar en zet het even apart.
Vet een middelgrote souffléschaal of schaaltjes in met wat boter.
Neem 3 eetlepels geraspte kaas en bestrooi er de souffléschaal mee.
Bind er eventueel een soufflékraag van bakpapier om de schaal, deze moet plusminus 7 cm boven de rand van de vorm uitsteken.
Laat in een pan de rest van de boter smelten en roer er de bloem door en laat dit 1 minuut zachtjes bakken.
Roer er geleidelijk de kokos of sojamelk door en breng het al roerend aan de kook en laat het tot een dikke, gladde saus inkoken.
Zet het vuur wat lager, zodat het niet aanbrandt.
Schep er de rest van de geraspte kaas, mosterd, cayennepeper en het zout naar smaak erbij en roer alles goed doorelkaar.
Voeg dan eidooier één voor één bij de deeg en roer alles goed doorelkaar.
Zet het gas uit en klop de eiwitten tot stevige, licht vochtige pieken (het eiwit in de beslagkom is klaar als je de beslagkom op zijn kop kan houden en het eiwit valt er niet uit, dus voorzichtig kantelen).
Vouw één schep eiwit door het deeg door de iets afgekoelde deeg.
Zodra het eiwit goed is opgenomen door het deeg, schep je de rest van het eiwit voorzichtig door het deeg.
Pas op: niet er doorheen roeren, maar meer vouwen/spatelen. Het moet luchtig blijven.
Schep het mengsel over in de souffléschaal of verdeel het over 4 ovenschaaltjes en zet ze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25-30 minuten tot de soufflé mooi gerezen is en de bovenkant bruin is en het midden net niet helemaal gestold is.
Serveer de kaassoufflé met een salade.
Bron: aangepast recept

4 thoughts on “Kaassoufflé

  1. Hallo,

    Wij eten volledig gluten-, lactosevrij en weren suiker.

    Ik kan veel uit je recepten halen, maar boter bevat ook lactose… het is van melk gemaakt, je kan het gemakkelijk vervangen door olijfolie of kokosolie (zeer lekker), suiker vervang ik door agavesiroop, bio honing, maple sirop… Melk vervang ik door rijstmelk, amandelmelk (ik lees eerst goed de verpakkingen of er geen andere rommel in zit); Schapenmelk/kaas en geitenmelk/kaas bevatten een andere soort lactose en zijn als ze niet dagelijks genuttigd worden een goed alternatief.

    Groetjes Carine

    Groetjes

  2. Ben ook mijn levenlang vegetarier met gluten, caseine en lactose intolerantie. Dan kun je toch ook geen kaas verdragen. Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Hallo Truus,

      De Hollandse harde gele kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud lactosevrij. Dat is de reden waarom ik nog kaas eet.

      Groetjes, Renske

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.