Ik had al heel lang kaaskoekjes op mijn lijstje staan om te maken. Omdat je af en toe toch echt wel eens zin hebt in iets hartig en dan bedoel ik geen chips. Dit is een makkelijk recept om te maken. Het uitrollen van het deeg gaat trouwens niet heel erg makkelijk, want het is breekbaar deeg maar het is wel te doen als je elke keer een klein stukje uitrolt en met uitsteekvormpje een paar koekjes uitsteekt. Meer boter in doen zou het wat smeuïge kunnen maken, maar dat maakt het ook gelijk vetter. Ik heb met een bloemvorm uitsteekvormpje (foto staat op mijn site) en een klein hartvormige uitsteekvormpje gemaakt. Het laatste beetje deeg wat echt niet de moeite waard om nog uit te rollen, daar heb ik een rond koekje van gekneed. Dit is trouwens ook een leuk recept om samen met je kinderen te maken.
Ze zijn zeer smakelijk of zoals mijn man het zegt: ‘gevaarlijk lekker’ en dat klopt, want ze zijn echt lekker. Als je niet oppast, eet je ze achter elkaar op. Als ze uit de oven komen en afgekoeld zijn, zijn ze knapperig. Een dag later zijn ze zacht knapperig. Echt een goed recept.
voor ongeveer 30 koekjes
Ingrediënten:
75 gram boter (op kamertemperatuur)
45 geraspte Parmezaanse kaas
65 gram geraspte Cheddar kaas
150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
1 losgeklopt ei
sesamzaadjes (om te versieren)
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10-15 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, uitsteek vormpjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Meng in een kom de boter, Parmezaanse kaas en Cheddar kaas goed door elkaar.
Voeg de bakmix toe en kneed het geheel tot een samenhangende bal.
Rol het deeg gelijkmatig uit op een met bloem bestoven oppervlak.
Steek met koekvormpjes koekjes uit het deeg (of leuke speciale vormpjes voor kinderen)
Leg de vormpjes besmeert met het losgeklopte ei en strooi er daarna sesamzaadjes overheen.
Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.
Bak de kaaskoekjes in 10-15 minuten goudbruin.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Tip:
Rol het deeg niet uit, maar vorm er een langwerpige rol van.
Snijd met een scherp mes plakjes van de rol.
Bak de koekjes verder af zoals boven is beschreven.
De ongebakken deegrol kan in huishoudfolie bewaard worden in de diepvries.
Als je paar kaaskoekjes wilt maken, dan snijd je de hoeveelheid af wat je nodig hebt.
De deegrol hoeft niet te worden ontdooid en het deeg kan bevroren op de bakplaat worden gelegd.
Bron: aangepast recept
Heerlijke koekjes, ook met Goudse kaas.
Dank je. 🙂
Het lijkt net of je “gewoon” zelfrijzend bakmeel gebruikt, maar dat is natuurlijk niet glutenvrij. Wat bedoel je dan met zelfrijzend bakmeel?
Aangezien deze site ‘Het Glutenvrije Kookhoekje’ heet en de tekst ‘Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: ‘bloem of zelfrijzend bakmeel’ dan wordt hiermee glutenvrij meel mee bedoeld.‘ op mijn site staat, zou je ervan uit kunnen gaan dat hiermee glutenvrij zelfrijzend bakmeel bedoeld wordt.
Voor alle duidelijkheid heb ik het nu in het recept aangepast. 😉