Wie kent dit niet, kaasfondue. Je hebt ook verschillende soorten recepten om kaasfonduesaus te maken.
Behalve de soorten kazen die in het recept staan vermeldt kan je ook Savoyarde, Neuchâtel of Vaudoise gebruiken (ik ga ervan uit dat ze glutenvrij zijn, maar controleer dit wel even voor de zekerheid).
In Wales gebruiken ze Welsh rarebit met cheddar en (glutenvrij) bier en in Italië maken ze de fondue met Fontina, eidooiers en witte truffels. De witte wijn moet echt droog en fruitig zijn, dat geeft het die speciale smaak aan de kaasfondue.
De kaasfondue is klaar als de saus dik is, dus als je er met de vork er doorheen gaat en je trekt hem omhoog er draden blijft hangen.
Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.
voor 4 personen
Ingrediënten:
600 gram kaas (bijvoorbeeld: Gruyère en Emmentaler)
250 ml witte wijn (droge en fruitige wijn) + 2 eetlepels extra (apart houden)
1 theelepel maïzena
snufje nootmuskaat
versgemalen witte peper
Voorbereidingstijd: 8-10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: (fondue)pan, brander, schaaltje
Bereiding:
Snijd de korsten van de kaas en snij de kaas in dunne, gelijke repen.
Meng de soorten kaas door elkaar.
Schenk 250 ml witte droge wijn in een pan en voeg de helft van de kaas erbij.
Verwarm de saus langzaam al roerend.
Voeg zodra de kaas gesmolten de rest van de kaas erbij en blijf alles verwarmen op een middelhoog vuur.
Blijf roeren met een houten lepel zodat alles geleidelijk smelt en geen klonten vormt.
Los in een schaaltje de maïzena op in de apart gehouden wijn en roer het papje door de kaassaus.
Voeg naar smaak nootmuskaat en peper toe.
Proef de saus en houd hem warm op een brander of schep de saus over in een aparte fonduepan en brander en houd de saus warm.
Serveer het met stukjes brood, groenten enz..
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl