Kaascourgettebrood

Zo heel af en toe waag ik me nog wel eens aan een broodrecept. Omdat ze niet altijd lukken, heb ik om die reden vaak ook geen zin om broodrecepten uit te proberen. Maar soms kom je een recept tegen waarvan je gewoon zin krijgt om het wel uit te proberen. Dit is zo recept. Het oorspronkelijke recept is uiteraard wel met glutenhoudende bloem gemaakt. Het recept heb ik ook ietsje aangepast. Omdat het deeg een stuk droger was dan de bedoeling, heb ik er meer vocht bijgedaan. Om het gist een handje te helpen heb ik daarom Spa rood gebruikt. Verder heb ik ook een eetlepel fiberhusk gebruikt. Het brood is geslaagd. Het smaakt lekker. Alleen moet je hem wel binnen 2 dagen op eten. Ook is het aan te raden om het brood even op te warmen in de magnetron of broodrooster.
voor 1 brood

Ingrediënten:
3 courgettes, schoongemaakt en geraspt
675 gram bloem*
22 gram gedroogde gist
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
1 afgestreken lepel fiberhusk
2½ eetlepel olie
scheutje kokosmelk
sesamzaad
200-250 ml spa rood (of een ander merk) op kamertemperatuur (afhankelijk hoe nat de geraspte courgettes zijn)
1 theelepeltje zout (met jodium)
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Rijsttijd: ongeveer 20-30 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: kleine broodbakvorm, plasticfolie, zeef en rasp
Oven voorverwarmen: 220 graden

Bereiding:
Rasp de courgettes en bestrooi dit met zout en laat dit uitlekken voor 20 minuten.
Spoel het af en knijp het voorzichtig uit en dep ze droog met keukenpapier.
Meng de bloem met de gist, Parmezaanse kaas en 1 theelepel zout in een kom.
Voeg naar smaak versgemalen zwarte peper toe.
Roer de olie en courgette erdoor en voeg dan de spa rood toe totdat er een stevig, maar zacht deeg ontstaat.
Hoeveel extra vocht nodig is, is afhankelijk hoeveel vocht er in de courgettes aanwezig is.
Voeg daarom beetjes bij beetjes spa rood toe.
Kneed het deeg zodat alle ingrediënten goed opgenomen is.
Rol het deeg in 8 stukken en rol er gladde bollen van.
Vet een brood bakblik in en leg de 8 bollen erin, eventueel met bakpapier.
Bestrijk het brood met wat (kokos)melk en strooi er wat sesamzaadjes overheen.
Dek de vorm af met geolied plasticfolie en laat het deeg op een warme plek rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
Bak het brood in 40-45 minuten goudbruin.
Het brood moet hol klinken als u erop klopt.
Laat het brood afkoelen op een rooster en eet het zo snel mogelijk.
Bron: aangepast recept

* het betreft hier glutenvrije bloem

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.