Dit is van oorsprong een slow cooking recept. In de slow cooker moet dit zo 3 uur staan pruttelen. Ik heb het gewoon in de braadpan gemaakt. Wel heb ik het langzaam laten garen. De kooktijd heb ik aardig weten in te korten. In de braadpan duurt het slecht 1 uur.
Het gaat om de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. De gehaktballetjes zijn natuurlijk redelijk snel gaar, maar de saus heeft echt 1 uur nodig. De gehaktballetjes en de saus smaken heerlijk. Je eet ze met pasta of rijst samen met gekookte of geroerbakte groenten of met een salade.
voor 4-6 personen
Ingrediënten gehaktballetjes:
500 gram rundergehakt
1 grote ui, fijngesnipperd
80 gram pijnboompitjes, grof gehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 handjevol bladpeterselie, grof gehakt
1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn of ½ theelepel gedroogde rozemarijn
50 gram broodkruim
25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
1 theelepel geraspte citroenschil
1 ei
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
Ingrediënten saus:
700 gram gezeefde tomaten
120 ml rode wijn
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Verder nog nodig: braadpan
Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes goed door elkaar in een kom.
Rol er kleine balletjes van (net zo groot als een golfbal of een walnoot) en leg ze apart op een bord.
Laat ze tot rust komen in de koelkast voor ongeveer 20 minuten.
Doe de gezeefde tomaten en de gehaktballetjes in de braadpan.
Voeg er zout en versgemalen peper naar smaak toe.
Zet het vuur hoog totdat de gezeefde tomaten beginnen te koken en zet dan het vuur laag.
Laat dit voor ongeveer 1 uur zachtjes gaar worden.
Roer af en toe eens in de pan.
Serveer dit met pasta of rijst en met een salade erbij.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl