Iraanse linzensoep

Dit recept kwam ik tegen op internet en het leek me heerlijk.
De Iraanse linzensoep heb ik wel aangepast. Er is bijvoorbeeld een ingrediënt die ik niet in huis had. Ik heb dat vervangen door citroensap en gerookte paprikapoeder te gebruiken.

Verder heb ik hier en daar de hoeveelheid aangepast. De Iraanse linzensoep smaakt trouwens erg lekker.

De soep is vegetarisch/veganistisch. Verder is hij is eivrij, lactosevrij, graanvrij en glutenvrij.

Ik heb de soep in mijn Instant Pot (snelkookpan) gemaakt. Voor het gemak heb ik het recept ook uitgeschreven voor als je geen snelkookpan hebt en hem gewoon in een soeppan of braadpan wilt maken.

voor 4 personen

Ingrediënten:
2 dikke wortels, in plakjes gesneden van minus 1 cm dik (mag ook dikker)
2 bleekselderijstengels, in reepjes gesneden
1 dikke ui, grof gesneden
6 tomaten, in stukjes gesneden
95 gram rode linzen (gewassen en uitgelekt)
105 gram Beluga linzen (gewassen en uitgelekt)
1 eetlepel citroensap
1 blokje bouillon + 700 ml warm water.
olie

Kruiden:
1 theelepel rode paprikapoeder
¼ theelepel gerookte rode paprikapoeder
½ theelepel kurkuma
1½ theelepel sumak (te koop bij de Turkse toko)
3 eetlepels versgehakte platte peterselie
3 eetlepels versgehakte dille
1 eetlepel versgehakte munt

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd Snelkookpan/Instant Pot: in totaal 20 minuten
Bereidingstijd soeppan of braadpan: in totaal 45 minuten
Verder nog nodig: snelkookpan of soeppan/braadpan

Bereiding Instant Pot (IP) of snelkookpan:
Zet de IP aan op sauté en doe wat olie in de pan.
Voeg de ui, bleekselderij en de wortels in de pan en roerbak voor 5 minuten.
Voeg na 5 minuten de linzen en alle kruiden behalve de citroensap en de gerookte paprikapoeder erbij en roer alles goed door elkaar.
Voeg het water met het bouillonblokje en roer alles goed door elkaar.
Zet de IP uit en zet hem dan weer aan op ‘SOUP’.
Bij de Instant Pot staat hij standaard op 30 minuten, zet hem met de minknop terug op 5 minuten.
Doe de deksel erop en sluit het ventiel af en laat het 5 minuten werken.
Na de 5 minuten zet je het ventiel op snel ontladen (QR).
Draai de deksel open zodra dat kan en voeg dan de tomatenblokjes, citroensap en de gerookte paprikapoeder, zwarte peper en zout naar smaak erbij en roer alles goed door elkaar.
Zet de IP weer uit en zet hem weer aan door op het knopje ‘SOUP’ te klikken.
Hij staat nu weer op 5 minuten.
Zet hem met de plusknopje op 10 minuten.
Zet de deksel op de pan en sluit het ventiel en laat het 10 minuten werken.
Na de 10 minuten zet je het ventiel op snel ontladen (QR).
Roer de soep goed door en proef het.
Is het flauw, voeg dan wat extra zout en peper toe.

Bereiding soeppan of braadpan:
Doe wat olie in de pan en roerbak hierin de ui, bleekselderij en de wortels voor 5 minuten.
Voeg na 5 minuten de linzen toe en alle kruiden behalve de citroensap en de gerookte paprikapoeder.
Roer alles goed door elkaar.
Voeg het water met het bouillonblokje erbij.
Breng alles aan de kook en zodra het kook zet je het zacht, maar het moet wel blijven pruttelen.
Laat het nu voor 30 minuten zachtjes pruttelen.
Na de 30 minuten voeg je de tomatenblokjes erbij, de citroensap en de gerookte paprikapoeder, zwarte peper en zout naar smaak.
Roer alles goed door elkaar en laat het nog eens 10 minuten zachtjes pruttelen.
Controleer of de belugalinzen gaar zijn.
Als dat niet het geval is dan laat je de soep wat langer door pruttelen.
Zijn de belugalinzen wel gaar, proef de soep.
Is het flauw, voeg dan wat extra zout en peper toe.

Serveer de soep direct en eventueel met wat brood.

Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Iraanse linzensoep

  1. Wij hebben gisteren met 4 volwassenen en een peuter van 2 genoten van deze soep. Voor mij is het graanvrije noodzaak, de anderen eten mee en eten er brood bij. Mijn dochter had ook yoghurt met komkommer, munt en knoflook er naast gezet; geen goede toevoeging voor lactosevrij, maar voor anderen een succes. Ik ben blij dat ik je website heb gevonden!

Laat een antwoord achter aan Jot Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.