Homemade patat – frites

Eigengemaakte of homemade patat of frites is veel lekkerder dan het diepvriesspul wat je in de supermarkt koopt. Het is natuurlijk wel meer werk, maar je kunt de patat precies zo klein of lang of breed snijden zoals jij het lekker vindt.
Ik bak trouwens de patat gewoon in een pan. Dat gaat net zo goed als in een friteuse. De olie of het vet is klaar als je er een stukje brood in gooit en het begint gelijk te borrelen. Een ander tip (van Ireen) is om een satéstokje te gebruiken. Steek deze in de olie en zodra het begint te borrelen is de olie of vet klaar voor gebruik.
Behalve zout, zou je er ook extra kruiden overheen kunnen strooien. De homemade patat of frites smaakt heerlijk. Helemaal als je er eigengemaakt mayonaise erbij geeft.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1½ kilo aardappelen, geschild en gewassen en in repen gesneden
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten of tot de patat goudbruin is
Verder nog nodig: friteuse, keukenpapier
Friteuse voorverwarmen: 130 graden (eerste bakronde) en 180 graden (tweede bakronde)

Bereiding:
Schil de aardappelen en was ze.
Snijd ze in repen (net zo groot en/of breed zoals je ze wilt hebben)
Spoel ze om en leg ze op de keukenpapier en dep ze af met een ander stuk keukenpapier.
Verhit de olie of vet tot 130 graden en bak de patat voor paar minuten.
Haal ze uit het vet of de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Verhit de olie of vet tot 180 graden en bak de patat of frites tot ze goudbruin zijn.
Laat de patat uitlekken op een stuk keukenpapier en strooi er zout naar smaak over.
Verdeel de patat of frites over de borden en serveer er een salade bij.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.