Een hamburger maak ik al jaren zelf. Het voordeel van een eigen gemaakte hamburger is dat je precies weet wat er in zit. Geen e-nummers of ander spul om het lang houdbaar te houden of een mooi kleurtje te geven (wat dan ook).
Ik heb gemerkt dat voor mij het gehakt kruiden met zout en peper meer dan genoeg is, maar je kunt natuurlijk altijd meer kruiden toevoegen. Ik bak de hamburger meestal gewoon in de koekenpan, maar je kunt hem natuurlijk ook in de grillpan of op de barbecue bakken.
Als ik een hamburger eet, dan houd ik er ook altijd rekening mee dat het tijdens het eten een kliederpartij wordt. Want tijdens het eten glibbert alles alle kanten op, maar dat hoor er gewoon bij (vind ik).
Een eigen gemaakte hamburger is absoluut niet te vergelijken met een hamburger van de fastfoodwinkel met de clown. Mijn hamburger smaakt vele male lekkerder dan zo hamburger van de clown. Probeer het maar eens uit en pas de hamburger eventueel qua smaak aan.
voor 4 personen
Ingrediënten:
300 gram rundergehakt, verdeeld in 4 gelijken stukken
4 glutenvrije broodjes (naar eigen smaak)
2 ui, in ringen gesneden
6 tomaten, in plakjes gesneden
6-8 augurken, in plakjes gesneden
4 plakken cheddarkaas (1 per broodje)
mayonaise
tomatenketchup
olie om in te bakken
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
Voorbereidingstijd: 5-10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: schaal, schaaltje voor de uiringen, koekenpan (om de ui te bakken), grillpan of koekenpan of barbecue (voor de hamburger)
Bereiding:
Doe wat olie in de koekenpan en bak hierin de ui totdat het bruin begint te worden.
Schep de uiringen over in een schaal en houd ze even apart.
Snijd ondertussen de augurken en de tomaten in niet al te dikke plakken en zet dit even apart.
Doe het gehakt in de schaal en voeg hierbij naar smaak zout en peper.
Meng het goed door elkaar en verdeel het gehakt in 4 gelijken stukken.
Maak er een hamburger van en zorg dat de hamburgers niet al te dik worden.
Doe wat olie in de koekenpan (of grillpan of barbecue) en bak de hamburger gaar (of zoals je het zelf wilt hebben qua gaarheid).
Smeer ondertussen de broodjes in met mayonaise en tomatenketchup en leg op een helft van het broodje wat tomatenplakjes en op de andere helft augurkenplakjes.
Als de hamburgers gaar zijn, leg ze dan op een broodje en leg hier direct het plakje cheddarkaas op zodat het kan smelten.
Doe de uien terug in de koekenpan en bak ze nog één minuut.
Pas op dat de uiringen niet verbranden.
Leg de ui op de cheddarkaas en leg de andere helft van het broodje op de ui.
Serveer de hamburger eventueel met wat extra tomaat en augurken en salade.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl