Herfstige saus

Dit is een algemene saus wat geschikt is voor pasta, rijst of brood. Ik heb lactosevrije mozzarella gebruikt in dit gerecht, maar als je geen lactose-intolerantie hebt kan je natuurlijk de gewone mozzarella gebruiken. Bij dit recept ben je de meeste tijd kwijt met het schoonmaken en snijden van de groenten. De kooktijd is weliswaar lang, maar de bedoeling is dat het gerecht langzaam gaar wordt zodat alle smaken goed gecombineerd worden. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept. De saus smaakt trouwens erg heerlijk.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
8 tomaten, in stukjes gesneden
8 witte uien, grof gesneden
6 aardappelen, in plakjes of stukjes gesneden
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 fles pompoen, geschild, ontzaad en in stukken gesneden
1 courgette, in de lengte doorgesneden en de zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden
6 bosuitjes, schuine stukjes gesneden
10 sjalotjes, in de vieren gesneden
12 grote champignons, in vieren gesneden
2 groene chilipepers, ontzaad en fijngesneden
3 zakken lactosevrije mozzarella, in dikke plakken gesneden
250 ml droge rode wijn
1 theelepeltje citroensap
½ eetlepel suiker
scheutje rode balsamicoazijn
olie om in te bakken
1-2 theelepel gerookte paprikapoeder
1-2 theelepel gedroogde bonenkruid
1 theelepeltje gedroogde tijm
1 theelepeltje gedroogde gekneusde rozemarijn
1 theelepeltje gemalen nootmuskaat
versgemalen zwarte peper (naar smaak)
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 30-35 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Verder nog nodig: grote braadpan of slow cooker

Bereiding:
Verhit wat olie in de braadpan en roerbak hierin de witte ui en de groene chilipepers totdat de ui glazig begint te worden.
Voeg dan de rode paprika, champignons, sjalotjes, courgette toe en roerbak dat 8 minuten.
Voeg dan de aardappelstukjes, de pompoenstukken en de tomatenstukjes erbij en schep alles goed doorelkaar.
Voeg dan alle kruiden, rode wijn, balsamicoazijn, citroensap, suiker en wat zout toe en roer alles goed doorelkaar.
Leg de deksel op de pan en zet het vuur wat lager en laat het zo 2 uur zachtjes pruttelen.
Roer geregeld alles om in de pan om te voorkomen dat het aanbrand.
Controleer na 1uur en 3 kwartier of de aardappelen en de pompoen gaar zijn.
Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel deze op in de pan.
Leg de deksel op de pan en laat het nog eens 10 minuten zachtjes pruttelen.
Na 10 minuten strooi je de bosuitjes erover en dan laat je het nog 5 minuten doorpruttelen.
Proef de saus en maak het af met wat zout en peper.
Deze saus kan je serveren met pasta of rijst of gewoon met brood.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.