Herfstgroentesoep

Dit is een soep speciaal gemaakt voor in de herfst. Uiteraard is de soep ook geschikt voor het hele jaar.
Het is een soep boordevol verschillende soorten groenten die vaak in de herfst als seizoensgroenten te koop zijn, zoals bijvoorbeeld de pompoen. Ik heb hem vegetarisch gemaakt, maar je kunt hem natuurlijk ook maken met stukjes runder- of kippenvlees of bijvoorbeeld met hertenvlees of ander soort vlees wat bij de herfst past.

Als garnering heb ik gebroken walnoten gebruikt, maar als je een notenallergie hebt dan laat je de walnoten weg. Verder zit er geraspte kaas op. Ik zou hier zeker geen jonge kaas bij nemen, maar extra belegen of zelf nog liever oude kaas. Als je de soep veganistisch wilt houden, dan laat je de kaas uiteraard weg of je gebruikt pittige sojakaas.

Van de groene koolbladeren heb ik de harde kern in het midden weggesneden. Vervolgens heb ik het blad door de helft gesneden en dat nog een keertje gedaan. De lange repen heb ik uiteindelijk ook nog één keer dwars doorgesneden, anders eet het niet prettig. Verder zijn alle groenten grof gesneden.
Ook de paddenstoelen zijn grof gescheurd of doormidden gebroken. Ik heb ze even apart gebakken met wat olie, zout en peper in een koekenpan. Dat verkort de kooktijd van de paddenstoelen.

De soep is ondanks de kleine chilipeper en de andere kruiden, fijn en zoet van smaak. Wij vonden de soep erg smakelijk.

voor 6-8 personen

Ingrediënten:
250 gram kastanjechampignons, in stukjes breken
250 gram oesterpaddenstoelen, in stukken gescheurd
250 shitakepaddenstoelen
4 rode uien, in grote stukken gesneden
2 winterpenen, geschild en in schuine plakjes gesneden
1 groene paprika, in stukjes gesneden
1 butterscotch pompoen van ongeveer 330 gram, zaadlijsten verwijderd en in grote stukken gesneden
1 kleine rode chilipeper, ontzaad en in kleine stukjes gesneden
1½ eetlepel tomatenpuree
1½ liter water
3 groentebouillonblokjes
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde en gebroken tijm
1 theelepel gedroogde bonenkruid
¼ theelepel gedroogde en gekneusde rozemarijn
¼ theelepel nootmuskaat of versgeraspt naar smaak
1 eetlepel gedroogde bieslook
1 theelepel rode balsamico azijn
50 ml droge rode wijn
1 eetlepel suiker
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie om in te bakken

Garnering:
10 walnoten, in stukjes gesneden
geraspte extra belegen of bijvoorkeur oude kaas

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten in een soeppan
Bereiding in de slowcooker: 5 uur
Verder nog nodig: koekenpan, grote soeppan of slowcooker

Bereiding:Maak alle groenten schoon en snijd ze grof en zet het even apart.
Maak de paddenstoelen schoon en breek of scheur ze in grote stukken.
Doe wat olie in de koekenpan en roerbak hierin de paddenstoelen voor ongeveer 15 minuten en zet het dan even apart (vocht bewaren).
Kook ondertussen het water en giet het over in een schaal of maatbeker.
Zodra het water kookt voeg je de bouillonblokjes daarbij en laat je ze oplossen.
Roerbak ondertussen alle andere groenten in een braadpan of soeppan, voeg de paddenstoelen en het vocht erbij en giet de bouillon daarbij.
Doe de kruiden, suiker en azijn erbij en breng de soep aan de kook.
Zodra de soep kookt, zet je het vuur zacht en leg je de deksel op de pan en laat je de soep langzaam gaar worden.
Giet halverwege de kooktijd de rode wijn erbij en laat de soep voor nog eens 30 minuten pruttelen.
Breek ondertussen de walnoten in stukjes (niet te fijn) en rasp de kaas.
Maak de soep af met versgemalen zwarte peper en zout naar smaak.
Serveer de soep met wat gebroken walnoten en geraspte kaas.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.