Havermelk is lactosevrij en opzicht ook makkelijk om te maken.
Omdat ik op mijn site een aantal zuivelvervangers wilde hebben en naast de notenmelk zoals amandelmelk (klik) en cashewmelk of crème (klik), heb ik nu eens havermelk gemaakt.
De smaak is compleet anders dan de twee notenmelk.
Het is helaas niet mijn soort zuivelvervanger qua smaak. Ik vind de cashewmelk vele malen lekkerder smaken.
Deze havermelk is dikker dan de versie die je in de winkel koopt. Het lijkt qua structuur wel op melk. Je zou het kunnen vergelijken met magere melk.
voor 1 liter
Ingrediënten:
100 gram havervlokken (ik heb het merk Provena gebruikt)
1 liter water
zout naar smaak
3 eetlepels agavesiroop
Voorbereidingstijd: 1 minuten
weektijd: 1 nacht
Bereidingstijd: 5 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine of blender, fles met deksel, pot, schaal, zeef met kaasdoek
Bereiding:
Doe de havervlokken in een pot met water en laat ze een nachtje weken.
Giet de volgende dag de havervlokken af en doe ze in de keukenmachine of blender
Giet er 1 liter water bij.
Maal nu alles extra fijn.
Pak een schaal en leg hierop een grote zeef en leg hierin een kaasdoek.
Giet nu alles in in de zeef met kaasdoek en laat het goed uitlekken.
Knijp de kaasdoek nog even wat verder uit.
Voeg wat zout (naar smaak) en agavesiroop bij de havermelk.
Proef het of het naar je zin is.
Giet de havermelk over in een fles met deksel en bewaar de melk in de koelkast.
De melk is iets van 3-4 dagen houdbaar.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl