Hasselback aardappelen is een Zweeds gerecht. Het is een makkelijk recept om te maken, helemaal met behulp van de satéstokje of cakeprikker. Zo’n stokje zorg ervoor dat de aardappel niet doorgesneden wordt.
Ik heb 3 foto’s geplaatst. Op de linker en middelste foto’s zie je hoe het (nu nog een cakeprikkker, maar dat wordt later vervangen door een satestokje) satéstokje gebruikt wordt en hoe de aardappel eruit komt te zien. Op de rechter foto zie je het resultaat als de hasselback aardappelen klaar uit de oven komt (uiteraard dan nog zonder de salade).
Als je een veganist bent en je wilt dit ook eten, vervang dan de Parmezaanse kaas voor geroosterd glutenvrij broodkruimels met wat zout en peper.
voor 4 personen
Ingrediënten:
4 middelgrote vastkokende aardappelen (1 per persoon)
4-6 eetlepel gesmolten boter
2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Verder nog nodig: ovenschaal, satéstokje of cakeprikker, steelpannetje
Oven voorverwarmen: 220 graden
Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd van de onderkant een dun plakje af, zodat de aardappel plat blijft liggen.
Steek een satéstokje of een cakeprikker door aan de onderkant van de aardappel.
Snijd dan met een mes plakjes tot de satéstokje of cakeprikker.
Leg de aardappelen in de ovenschaal en zet deze droog zonder boter in de voorverwarmde oven voor 2 minuten.
Smelt in een steelpannetje de boter.
Haal de ovenschaal uit de oven en giet de helft van de gesmolten boter over de aardappelen en strooi er wat zout en peper over.
Zet de ovenschaal terug in de oven voor 60 minuten.
Haal de aardappelen halverwege uit de oven en giet de rest van de gesmolten boter erover en strooi er wat versgeraspte Parmezaanse kaas over.
Zet de ovenschaal terug in de oven voor 30 minuten.
Controleer na een uur of de aardappelen gaar zijn.
Is dat niet het geval zet ze dan terug in de oven totdat ze wel gaar zijn.
Serveer de aardappelen met gekookte groenten of met een salade en een stukje vlees of vegetarisch vlees.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl