Haringsalade met munt, biet en appel

Een frisse salade met zoute haring. De combinatie van zoete biet en een frisse appel en de zoute haring én muntkruid maakt dat dit een heerlijk fris en zoetig/zoutig recept is met de typische smaak van munt. Een beetje aparte salade, maar wel erg lekker. Het recept is makkelijk om te maken. Als je een biet uit de tuin neemt of uit de supermarkt dan heeft het koken van de biet wel tijd nodig. Uiteraard kun je ook kant en klaar gekookte biet nemen uit de koeling van de supermarkt. Als de salade klaar is, zet hem dan wel minstens een uur in de koelkast. Serveer hem zo als een lunchgerecht of als een bijgerecht.

voor 4 personen

Ingrediënten:
3 zoute haringen
1 eetlepel appelazijn
3 eetlepels olie
1 theelepel mosterd
1 biet, geschild en gekookt en in dunne reepjes gesneden
1 kleine appel, geschild en klokhuis verwijderd en in dunne plakjes gesneden
1 eetlepel verse munt, in reepjes gesneden
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 10-12 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: schaal voor de salade en een klein schaaltje voor de dressing, 4 dessertschaaltjes of bordjes

Bereiding:
Schil de biet en kook hem gaar.
Laat hem ietsje afkoelen en snijd hem in plakken en dan in dunne reepjes.
Schil de appel en verwijder het klokhuis en snijd hem in vieren en dan in dunne plakjes
Spoel de haringen onder de lopende kraan en verwijder de stukjes graat bij de staart en ander viezigheid.
Snijd de haring in schuine dunne reepjes.
Pak een klein schaaltje en doe hierin de appelazijn en de olie en meng dat doorelkaar.
Voeg dan de mosterd, zout en peper naar smaak toe en meng alles goed doorelkaar.
Meng in de grote saladeschaal de biet, appel en de munt en doe hierbij de dressing.
Schep alles goed doorelkaar en dek de schaal af en zet het voor een uur in de koelkast.
Verdeel de salade over 4 dessertschaaltjes of bordjes en serveer er eventueel wat brood bij.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Haringsalade met munt, biet en appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.