Gyros (Grieks: γύρος, jíros) is een traditioneel Grieks (fastfood)gerecht bestaande uit aan een spies met gegrild vlees. Het vlees wordt in reepjes gesneden. Het vlees moet natuurlijk goed gekruid worden want anders is het niet lekker en daar is dit recept geschikt voor.
Als je het vlees gaat kruiden met dit kruidenmix, vergeet dan niet om ook wat zout over het vlees te strooien.
Ik maak bewust kruidenmixen zonder zout, omdat zout altijd naar smaak toegevoegd moet worden. In de kant en klaren kruidenmixen met zout zit vaak te veel zout in.
Gyros word voornamelijk met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt gewikkeld in een pitabroodje gegeten.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
voor ongeveer 35 gram
Ingrediënten:
1 theelepel zoete paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
¼ theelepel knoflookpoeder
½ theelepel uienpoeder
1 theelepel gemalen zwarte peper
½ theelepel gemalen kaneel
1 theelepel gemalen koriander
2 theelepels gedroogde tijm
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde peterselie
1 theelepel gemalen chilipoeder
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 1 minuten
Verder nog nodig: schaaltje, potje met deksel
Bereiding:
Doe alle kruiden in een schaal en meng het met een theelepeltje.
Schep alles over in een (kruiden)potje en draai het potje dicht.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl