Weer een ‘lui’ recept: Groentesoep met cheddar uit de slowcooker.
Bij deze soep hoeft je niet echt op te letten. Je doet alles in de slowcooker en je zet hem aan en eind van de dag is de soep klaar. Heel erg fijn als je op die dag weg moet en weet dat je eind van de dag geen zin hebt om te koken en geen fast food wilt eten of een giga drukke dag hebt omdat je kinderen naar sporten moeten, enz. Ideaal gewoon.
De soep smaakt heerlijk en samen met de cheddar vult de soep ook goed. Serveer de soep ook met glutenvrij brood. Cheddar is gemaakt van melk en is niet lactosevrij omdat dit geen belegen of oude kaas is. Wil je deze soep toch met kaas eten ondanks dat je een lactose-intolerantie hebt, gebruik dan belegen of extra belegen of oude kaas. Deze kaassoorten zijn wel lactosevrij.
Dit recept is eivrij, glutenvrij, graanvrij (geen glutenvrije pasta of vermicelli gebruiken), lactosevrij als je geen cheddar (zie uitleg hierboven) gebruikt en is geschikt voor vegetariërs. Veganisten kunnen deze soep eten zonder kaas.
voor 4-6 personen
Ingrediënten:
1½ liter water
3 bouillonblokjes
1 courgette, in blokjes gesneden
1 prei, in halve ringen gesneden
1 rode paprika, ontzaad en in stukjes gesneden
4 tomaten, in stukjes gesneden
100 gram cheddar, vers geraspt (ik heb Joseph Heler Cheddar kaas mild 50+ gebruikt, deze is te koop bij de Vomar)
1½ theelepeltje paprikapoeder
½ theelepeltje gedroogde tijm
1 theelepeltje gedroogde bieslook
1 theelepeltje gedroogde peterselie (en wat extra om op de soep te serveren)
¼ theelepeltje gedroogde en gekneusde rozemarijn (even in je hand kleine maken)
vers gemalen zwarte peper (naar smaak)
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd slowcooker low: 3-4 uur
Bereidingstijd slowcooker high: 1-2 uur
Verder nog nodig: slow cooker (3½ liter) waterkoker, vork of garde
Bereiding:
Breng het water aan de kook met de waterkoker en giet zodra het water gekookt is in de slowcooker.
Voeg de bouillonblokjes erbij en maak deze klein met een vork of garde.
Meng of klop de opgeloste bouillonblokjes goed door het water.
Voeg de groente erbij en alle kruiden en zet de slowcooker op low voor 3-4 uur.
Controleer de soep na 3-4 uur of de groenten gaar zijn.
Voeg eventueel wat glutenvrije pasta of vermicelli erbij en laat deze gaar koken (dat duurt ongeveer 10-15 minuten in de slowcooker)
Proef de soep en mocht hij flauw smaken voeg er dan nog wat zout en peper bij of Zanza smaakverfijner (deze is glutenvrij).
Verdeel de soep over de borden of soepkommen en strooi er wat geraspte cheddar over.
Strooi als laatste nog wat gedroogde (of versgesneden) peterselie op de kaas.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl