Groenteprutje met teriyakisaus

Dit is weer zo Hollandse Aziatische recept wat ik verzonnen heb. Ik kon geen andere naam verzinnen dan heel simpel: ‘Groenteprutje met teriyakisaus’.

Het is een makkelijk recept om te maken. Het bestaat wel uit veel snijwerk, maar dat is dan ook het meeste werk wat je bij dit recept hebt.

In dit recept heb ik geen zout gebruik. In de sambal en sojasaus zit meer dan genoeg zout.

Dit recept is glutenvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs als ze vegetarische vlees gebruiken.

Groenteprutje met Teriyakisausvoor 4 personen

Ingrediënten groenten:
halve winterwortel, in blokjes gesneden
3 paprika’s, in blokjes gesneden
1 ui, grof gesnipperd
1 prei, gehalveerd en in plakjes gesneden
125 gram taugé
125 gram champignons, in plakjes gesneden

Ingrediënten kruiden en saus:
olie om te roerbakken
1 eetlepel glutenvrije sojasaus of ketjapsaus
3 eetlepels teriyakisaus (klik)
1 eetlepel gembersiroop
halve eetlepel sambal oelek
scheut sherry
flinke kneep tomatenketchup

Om de saus in te dikken: 2 eetlepels water en 1 flinke eetlepel maizena. Dit mengen en apart zetten.

Vlees of vegetarisch (keuze is aan jezelf):
1 bak quornblokjes of iets anders vegetarisch of 100 gram runderreepjes of 100 gram kippenstukjes.

Verder nog nodig: rijst voor 4 personen

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: hapjespan of braadpan of wok, kookpan voor de rijst, klein schaaltje voor het maizena mengsel
Temperatuur inductiekookplaat: in het begin 120 graden, tijdens het zachtjes pruttelen: 110 of 100 graden.

Bereiding:
Kook de rijst volgens de verpakking.
Verhit wat olie in de hapjespan/braadpan/wok en voeg de gesnipperde ui erbij.
Roerbak dit 3 minuten.
Voeg dan de paprikablokjes erbij en meng het goed door de ui.
Voeg dan de wintelwortelblokjes, champignons en de taugé erbij en meng het door de andere groenten.
Voeg dan je eigen keuze wat vlees of vegetarische vleesstukjes erbij en meng het goed door het groentemengsel.
Voeg als laatste de prei toe en meng alles goed doorelkaar.
Voeg dan alle ingrediënten van de saus erbij: sojasaus, teriyakisaus, gembersiroop, sambal, tomatenketchup en meng het goed door het groentemengsel.
Laat het zo paar minuten pruttelen.
Voeg na die paar minuten de scheut sherry toe en meng het nogmaals.
Breng het aan de kook en zodra het kookt, zet je het vuur lager of kookplaat (100 graden) en laat je het plusminus 15-20 minuten zachtjes pruttelen of net zolang de rijst gaar is gekookt.
Als de rijst klaar is, pak je het maïzenapapje en giet je dit bij het groenteprutje, zodat de saus kan indikken.
Serveren: Schep of verdeel de rijst over de borden en schep op de rijst het groenteprutje.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

2 thoughts on “Groenteprutje met teriyakisaus

    1. Dank je Judy.
      Mocht je geen zin hebben om zelf teriyakisaus te maken, dan kan je eventueel bij AH en misschien ook bij andere supermarkten glutenvrije teriyakisaus kopen van het merk Lee Kum Kee.

      Eigenlijk loop ik een beetje achter met het uitschrijven van recepten. Ik heb gisteren ook (voor mijn doen) moeilijk zitten doen bij de foto’s. Hoe moest dat ook al weer? Echt erg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.