Griekse spinaziegebak

Let op: dit recept is niet lactosevrij.

Griekse spinaziegebak leek me een heerlijk recept om te maken.
Bij dit recept moet je een deeglap maken en het is altijd de vraag of dat glutenvrij net zo goed gaat als in het glutenversie. Het enige wat ik als vergelijking had was de foto in het kookboek.
Dat ziet er trouwens bijna net zo uit zoals het deeg hier op de foto. Dus dat viel mee. Qua smaak kan ik alleen dit recept beoordelen en wij beiden vonden het heerlijk smaken.
Het is zeker een recept om vaker te maken, maar je moet er wel de tijd voor hebben.

Dit recept is glutenvrij en geschikt voor vegetariërs. Als je een veganist bent, dan moet je de boter en feta vervangen door producten die diervrij zijn.
Heb je een notenallergie, laat dan de sesamzaad weg en gebruik iets anders daarvoor in de plaats. Ik had geen sesamzaad in huis, daarom had ik driekleurige quinoa gebruikt. Dat staat net zo gezellig en mooi als sesamzaad.
Verder is dit gerecht niet lactosevrij, dit vanwege de fetakaas. Mocht je lactosevrije fetakaas kunnen kopen, dan is dit recept ook geschikt voor je.

voor 4-6 personen

Ingrediënten deeg:
350 gram glutenvrije bloem
1 ei
250 ml water
zout naar smaak
2 eetlepels olie
extra olie om het bakblik in te vetten

Ingrediënten vulling:
450 gram verse spinazie, gewassen en uitgelekt
6 bosuitjes, in stukjes gesneden
2 bakjes verse dille uit de koeling supermarkt, of 150 gram verse dille uit je eigen tuin
2 bakjes verse platte peterselie uit de koeling supermarkt of 150 gam verse platte peterselie uit de tuin
400 gram Griekse fetakaas, verkruimeld
4 eetlepels olie
4 eieren
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
geraspte nootmuskaat naar smaak

Ingrediënten voor op het deeg:
50 gram gesmolten boter
125 ml lactosevrije of gewone melk
5 eetlepels sesamzaad

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 45-50 minuten
Verder nog nodig: rechthoekige ovenschaal, 2 beslagkommen, steelpannetje, maatbeker(s), deegroller, koekenpan
Oven voorverwarmen op: 200 graden (heteluchtoven)

Bereiding deeg:
Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng alles.
Kneed net zolang tot je handen helemaal schoon zijn en je een mooie deegbal hebt.
Bestuift het werkblad met wat glutenvrije bloem en rol het deeg uit tot een grote rechthoek.
Ik had het uitgerold tot 60 bij 45 cm.
Smeer de ovenschaal in met olie en leg nu het rechthoek goed in het midden.
Er hangt aan alle kanten een stuk van plusminus 8-10 cm over de overschaal heen.
Laat het zo liggen, maar zet de ovenschaal wel op een plek zodat je verder kan gaan met het bereiden van het recept.

Bereiding vulling:
Doe wat olie in de koekenpan en roerbak hierin de bosui stukjes en de spinazie.
Zodra de spinazie geslonken is zet je het vuur uit.
Laat de spinazie wat afkoelen tot je de spinazie kan vasthouden zonder dat je je vingers verbrandt.
Zodra je de spinazie kan vasthouden snijd je de spinazie grof.
Verkruimeld de fetakaas boven een beslagkom.
Voeg de spinazie en bosuitjes erbij.
Hak de dille en peterselie grof en voeg dit bij de feta/spinazie.
Breek de 4 eieren en voeg dit erbij.
Voeg zout naar smaak en versgemalen zwarte peper toe.
Meng alles goed door elkaar.
Giet nu alles op het deeg en verspreid het met een lepel netjes tot in de hoekjes.

Verdere bereiding:
Smelt de boter en de melk in het steelpan en meng dit goed doorelkaar.
Zodra de boter is gesmolten doe je het vuur uit en zet je het even apart zodat het wat kan afkoelen.
Leg nu een kant van de vier kanten over de vulling en smeer de bovenkant in met het botermelkmengsel.
Leg nu weer een kant over de vulling en smeer de bovenkant in met het botermengsel.
Doe dit ook met de twee andere kanten.
Als alle kanten de vulling heeft afgedekt, dan smeer je de bovenkant ook in met het botermelkmengsel.
Strooi nu de sesamzaad over het deeg en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor plusminus 45-50 minuten.
Het deeg moet een goudkleurig kleurtje krijgen.
Haal hem uit de oven en laat hem 10 minuten staan.
Snijd de spinaziegebak in 4 of 6 stukken en serveer direct, eventueel met een salade.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact of de lactasecapsules van Kruidvat. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.