Gougère

Soesjesdeeg met een visvulling. Het is een recept waar je wel de tijd voor moet nemen, omdat je eigenlijk 2 recepten maakt. Eerst gaat de vis in de oven met de kokosmelk. Dan bak je in een koekenpan de vulling. In een andere pan maak je de soesjesdeeg en zodra dit klaar is en in de ovenschaal geschept is, leg je de stukjes vis in het midden. Dan leg je de de rest van de vulling over de vis heen. Als laatste strooi je er geraspte kaas over. Dan in de oven en vervolgens heb je een overheerlijk recept. Geef er nog een salade bij en de maaltijd is weer compleet.

voor 4 personen

Ingrediënten soesjesdeeg:
100 gram bloem*
½ theelepel zout
75 gram koude boter, in blokjes
200 ml water
2-3 eieren, geklopt
150 gram geraspte belegen kaas

Ingrediënten visvulling:
400 gram zalmfilet
1 laurierblad
250 ml kokosmelk
40 gram boter
1 rode ui, gesnipperd
125 gram champignons, in plakjes gesneden
½ theelepel kerriepoeder
20 gram bloem*
scheutje citroensap
2½ eetlepel versgehakte peterselie
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd soesjesdeeg: 10 minuten
Bereidingstijd visvulling: 25 minuten
Bereidingstijd in de oven: 40-45 minuten
Verder nog nodig: 2 pannen, ovenschaal
Oven voorverwarmen: 180 graden en 200 graden

Bereiding soesjesdeeg:
Vet een ondiepe ovenschaal licht in.
Zeef de bloem en het zout in een schaal.
Verhit in een pan de boter en het water.
Zodra de boter is gesmolten voeg dan meteen alle bloem toe.
Breng het aan de kook, maar blijf roeren.
Roer het mengsel tot het loskomt van de pan.
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 5 minuten afkoelen.
Roer dan geleidelijk de eieren door het deeg tot het mengsel iets vloeibaarder wordt, maar zijn
vorm behoudt.
Roer dan tweederde van de geraspte kaas erdoor.
Schep het soesjesdeeg langs de randen in de ovenschaal omhoog.
Zet het even apart in de koelkast.

Bereiding visvulling:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe voor de vulling de zalm met de laurier in een lage ovenschaal.
Giet de kokosmelk erbij en bak de vis afgedekt 15 minuten in de oven tot de vis net gaar is.
Schep de vis uit de schaal en leg het op een bord, Verwijderd de laurier en bewaar de kokosmelk.
Verkruimel de vis in niet al te kleine stukjes.
Verhit de boter in een pan en bak de ui en de champignons 5 minuten.
Roer de ½ theelepel kerriepoeder erdoor en dan de gezeefde bloem.
Schenk geleidelijk de hete kokosmelk erbij.
Blijf roeren, terwijl u de saus verhit.
Laat de saus 2 minuten sudderen en voeg de citroensap, peterselie, zout en de versgemalen zwarte peper toe.
Draai de oven hoger tot 200 graden.
Schep de vulling in de rand van het soesjesdeeg.
Bestrooi met de rest van de kaas over de vulling en het soesjesdeeg heen en bak het geheel voor 40-45 minuten tot de Gougère gerezen en goudbruin van kleur is.
Bron: aangepast recept

* het betreft hier glutenvrije bloem

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.