Glutenvrije vegetarische quiche

Een kennis van me had een keertje een quiche gemaakt.
Ze had speciaal maïsmeel bij Holland&Barrets gekocht. Ze hadden in de winkel gezegd dat dit glutenvrij was.

Uit automatisme had ik op hun site gekeken wat voor ingrediënten in de maïsmeel zat en op hun site stond duidelijk dat het maismeel niet glutenvrij was.
Nou, lekker dan dat ze in de winkel zeggen dat het wel glutenvrij is.
Ik had dat trouwens al eerder meegemaakt bij Holland&Barrets. OPPASSEN dus!!

Toen ik wist dat het maïsmeel niet glutenvrij was, had ik voor mezelf een vegetarische quiche gemaakt. Ik had hem de dag van te voren gemaakt en in één persoonsovenschaaltje (en ook nog eentje voor mijn man gemaakt, want hij wilde er ook graag eentje eten).
Zo klein schaaltje leek mij het handigste om mee te nemen, mocht ik hem warm willen eten, dan kon ik het ovenschaaltje opwarmen in de magnetron.
Alleen had ik de quiche koud opgegeten en de quiche smaakte koud heel erg lekker.
Mijn man vond het ook heel erg heerlijk smaken. Weer een recept om vaker te maken.

Dit is dus ook een recept wat ideaal is om te maken en mee te nemen met een dagje uit of als je een middagmaaltijd wilt hebben op je werk of als je een hele dag in een vergadering of opleiding of wat dan ook zit.

Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, noten en is geschikt voor vegetariërs.

voor 4 personen

Ingrediënten vulling:
10 gedroogde tomaten uit olie, in stukjes gesneden
1-2 bosuitjes, in dunne ringen gesneden
12 champignons, in dunne plakjes gesneden
6-8 cherry tomaatjes, in vieren gesneden
½ rode paprika, in stukjes gesneden
scheutje water
scheutje glutenvrij sojasaus
scheutje witte balsamicoazijn
50 gram versgeraspte (belegen of extra belegen) kaas (vanaf belegen tot oude kaas is lactosevrij)
1 theelepel gedroogde bieslook
1-2 theelepels paprikapoeder
versgemalen zwarte peper naar smaak
zout naar smaak
olie om in te bakken

Ingrediënten eiervulling:
4 eieren
1 volle theelepel paprikapoeder
versgemalen zwarte peper (naar smaak)
zout naar smaak
50 gram versgeraspte (belegen of extra belegen) kaas
8 cherrytomaatjes, in plakjes gesneden

Ingrediënten glutenvrij deeg:
250 gram Schar mix b
100 ml koud water
100 gram boter of magarine
74 ml olie
1 theelepel appelazijn
1 theelepel bakpoeder
zout naar smaak

Bereidingstijd groentemengsel, deeg en eiervulling: 30-40 minuten
Bereidingstijd quiche: 35-40 minuten
Verder nog nodig: grote ovenschaal of vier kleintjes, bakspray (dr.Oetker is glutenvrij), 2 beslagkomen, deegroller, hapjespan
Oven voorverwarmen op: 200 graden

Bereiding deeg:
Pak een beslagkom en doe alle ingrediënten van het deeg in de kom.
Kneed nu alles goed door elkaar totdat het een mooie deegbal is geworden.
Strooi wat meel op het werkblad/aanrecht en rol het deeg tot een mooi plak deeg, iets groter dan de ovenschaal of iets groter dan de kleine ovenschaaltjes.
Leg het deeg in de ovenschaal.
Mocht het deeg in stukken vallen, leg dan de stukken verdeeld in de ovenschaal of schaaltjes en druk het deeg aan tot een mooi, egaal deeg in de ovenschaal of schaaltjes.
Zet de ovenschaal of schaaltje afgedekt in de koelkast.

Bereiding vulling:
Pak een hapjespan en doe hier wat olie in en verhit de olie.
Voeg alle ingrediënten, behalve de kruiden, geraspte kaas, water, sojasaus en balsamicoazijn erbij en roerbak dit voor 5-8 minuten op.
Zorg dat het niet aanbrandt.
Voeg halverwege de sojasaus en de balsamicoazijn en een scheutje water erbij en roer alles goed door elkaar.
Voeg alle kruiden erbij en meng dat goed door elkaar.
Zet het vuur lager en laat het zo 5 minuten pruttelen.
Na de 5 minuten zet je het vuur uit en meng je als laatste de versgeraspte kaas toe.
Meng dit goed door elkaar en laat de vulling iets afkoelen.

Bereiding eiervulling:
Pak een beslagkom en breek hierin de eieren.
Voeg paprikapoeder, zout en peper naar smaak toe en klop de eieren goed door elkaar.
Voeg de versgeraspte kaas toe en meng dit door het eiermengsel.
Snijd de cherrytomaatje in plakjes en zet dit even apart.

Bereiding quiche:
Pak de ovenschaal of schaaltjes uit de koelkast en vul deze met het groentemengsel.
Giet het eiermengsel over de groenten en verdeel de cherrytomatenplakjes op de quiche
Strooi als laatste wat versgemalen zwarte peper over de quiche.
Zet de quiche in de voorverwarmde oven voor 35-40 minuten.
Haal na 35-40 minuten de quiche uit de oven en laat hem afkoelen.
Snijd de quiche in punten en serveer hem eventueel met een salade.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Glutenvrije vegetarische quiche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.