Teriyaki is een Japanse saus die gebruikt wordt bij kip, rund of vis. Het is een Japanse manier van grillen en glaceren. De saus wordt eerst gebruikt als marinade en na het marineren tot een dikke saus ingekookt om het vlees/vis te glaceren. Ik heb witte basterdsuiker gebruikt omdat dat sneller smelt en opgenomen wordt, maar je kunt natuurlijk ook gewone (riet) suiker of honing óf agavesiroop gebruiken.
voor 200 ml
Ingrediënten teriyaka saus:
5 eetlepels glutenvrije tamarindesaus of glutenvrije sojasaus
5 eetlepels mirin
5 eetlepels sake
1½ eetlepel witte basterdsuiker
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Verder nog nodig: steelpannetje, pot met deksel om te bewaren
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in het steelpannetje en breng het aan de kook.
Zodra alle suiker is opgelost kan je het vuur uitzetten, maar blijf wel een minuut roeren zodat de suiker goed is opgenomen.
Giet het over in een potje of flesje met een deksel.
Laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl